Image by Freepik

Impian untuk melihat penampilan rumah atau kediaman menjadi lebih cantik boleh berkecai dalam sekelip mata jika tanggungjawab yang anda berikan kepada kontraktor tidak dipenuhi dengan jujur.

Sebenarnya kes scam renovation atau penipuan renovasi rumah bukanlah satu perkara baru. Bahkan ia telah banyak kali dilaporkan terutamanya di laman media sosial. Tidak keterlaluan untuk MASKULIN katakan bahawa ada sahaja kenalan anda yang pasti pernah menjadi mangsa.

Itulah betapa seriusnya masalah ini pada masa sekarang. Lebih malang jika anda kehilangan wang yang sudah dikeluarkan puluhan ribu ringgit dan apatah lebih mengharukan jika wang itu pula datang dari pinjaman peribadi anda dengan bank.

Bukan sahaja marhaen seperti kita malah selebriti terkenal juga sudah banyak kali jadi mangsa scam seperti ini. Puncanya mungkin sedikit khilaf dalam mempercayai kontraktor yang mengambil kesempatan.

Tip Elak Jadi Mangsa ‘Scam’ Renovasi Rumah & Cara Kenal Pasti Kontraktor Meragukan
Image by Freepik

Lebih menyakitkan hati jika buat kerja separuh jalan, bayaran pula sudah diberikan sepenuhnya. Tapi kerja tak siap tergantung di tengah jalan. Aduhai, memang kasihan betul jika ia berlaku seperti ini.

MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari saudara Ahmadkhairul Sabirin Ahmad Rosli menerusi satu hantara di Facebook. Menerusi hantaran itu beliau bnerkongsi beberapa jenis scam renovation.

Jelasnya antara scam renovation yang biasa berlaku ialah;

1. Bayar deposit, kontraktor tak masuk-masuk buat kerja. Lepas tu bluetick saja.
2. Bayar lain, buat kat site lain.
3. Bayar lamsam, ingat semua benda masuk. Rupanya ini tak masuk, itu tak masuk.
4. Bayar dah nak 90%, progress kat site tak sampai 50%. Bila kontraktor takda modal nal sambung kerja, lari.

Melihatkan masalah beliau yang juga merupakan seorang arkitek dan interior designer berkongsi beberapa tip bagaimana nak tapis kontraktor yang boleh dipercayai.

IKLAN

Ikuti perkongsian darinya di bawah;

Nak cari kontraktor ni tak mudah. Nak cari yang boleh PERCAYA, itu lagi susah. Tapi tak bermakna mustahil.

Hari ni saya nak cerita cara saya tapis kontraktor. Berdasarkan pengalaman dan pernah juga terkena awal-awal dulu.

1. Tak desperate

Kontraktor desperate jenis pagi bagi quotation, tengah hari update tanya on x on. Pening juga. Tak bagi peluang klien nak bernafas sikit. Tak dapat duit, follow up memang menggila. Dah dapat duit, follow up seminggu sekali baru update. Cari lah kontraktor yang tenang-tenang sikit.

2. Ada lesen CIDB

Ini 50-50. Yang ada lesen pun menipu juga. True story. Tapi lebih baik ada lesen dari tak ada. At least boleh check kalau ada apa-apa jadi.

IKLAN
Tip Elak Jadi Mangsa ‘Scam’ Renovasi Rumah & Cara Kenal Pasti Kontraktor Meragukan
Image by Lifestylememory on Freepik

3. Jangan percaya bulat-bulat di media sosial

Kita tengok FB, IG tiktok dia ni macam bagus. Tunggu. Contact dan kalau boleh pergi tengok work in progress kontraktor ni. Lebih baik begitu. Kalau pergi site terjumpa klien dia, ha elok lah berbual supaya lebih mudah nak tahu prestasi kerja dia macam mana.

4. Recommend dari keluarga/kawan

Ok ini ada 2. Kita ni jenis cepat kasihan. Bila orang recommend ahli keluarga or kawan kontraktor. Kita cepat percaya. Pasal orang dekat kan. Takkan nak buat hal tapi yang recommend orang dekat ni la yang banyak kontraktor buat hal.

Kalau orang lain recommend kontraktor dan dia kata itu bagus, itu cerita lain. Banyak sangat kes kontraktor buat hal bila ikut recommend dari orang dekat. Kita tak check pula hasil kerja, main percaya saja.
Ingat, kawan or keluarga, buat due diligence. Duit hilang tak mengira suku sakat ya.

5. Bila call, angkat.

Kontraktor sekalian, bila dah ambil duit orang, klien call tu angkat lah. Biasa lah kalau ada komen atau dia tanya update. You gain their trust, you get more business. Ini yang mudah cakap tapi tak tahu kenapa susah mereka nak buat.

Dah dapat duit, punya susah nak angkat call or be responsive. Bila job tak masuk, salahkan kerajaan. Amende. Kalau jenis message hari ni, lagi 3 4 hari reply, sila potong awal-awal. Takut sekali message dia terus blue tick dan hilang di awangan terus, sekali dengan duit anda.

IKLAN

Ada satu lagi lah sebab tambahan kenapa kontraktor lari.

Ini maaf cakap, kadang klien ingat kontraktor ini hamba. Call tengah malam, tak kira masa. Kontraktor dia ingat bila dia dah bayar, dia boleh maki sesuka hati. Dia ingat kontraktor semua penipu jadi dia layan teruk-teruk. Bro sis, what you give, you get back. Ini saja tambahan.

Dalam hal ni, engage lah arkitek untuk check kerja kontraktor. Fee arkitek bergantung pada nilai kerja, benda boleh bincang. Kos yang kita nak jimat itu lah kadang kala buat kita rugi lagi besar. Dah ada legal framework dah untuk kerja-kerja construction ni. Follow saja. Jangan cut corner.

—————————————————————–

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda semua. Jangan jadi mangsa scam ya!

Jom subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Kredit: Ahmadkhairul Sabirin Ahmad Rosli

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI