Tayar adalah salah satu komponen penting dalam pemanduaan. Jangan ambil mudah dan sambal lewa tentang keadaan kondisi tayar tersebut.

Ketahui 5 tip paling mudah untuk pastikan tayar anda dalam keadaan selamat dan baik.

#1: Pastikan Tekanan Angin Cukup

Tukar Tayar Sebelum Terlambat, Ini 5 Cara Paling Mudah Pastikan Tayar Anda Selamat!Salah satu tip untuk menjaga tayar adalah pastikan tekanan angin tayar anda cukup dan tidak kurang mahupun terlebih.

IKLAN

Tayar yang kurang tekanan angin akan menyebabakan kenderaan anda menggunakan petrol yang berlebihan.

Sebelum cucuk pam angin, periksa dahulu berapa tekanan angin yang diperlukan. Selalunya ia aka nada si sisi pinta sebelah pemandu. Jangan terus cucuk angin dan membuat andaian sendiri. Bimbang jika anda akan terlebih pam.

IKLAN

#2: Elakan Daripada Beli Tayar Second Hand

Tukar Tayar Sebelum Terlambat, Ini 5 Cara Paling Mudah Pastikan Tayar Anda Selamat!Andai kata anda ada duit lebih, elakan daripada membeli tayar ‘second hand’. Kerana bimbang kualiti tayar terjejas. Tetapi andai kata anda memang tiada pilihan lain dan terpaksa beli yang second hand pastikan kualitinya betul-betul berbaloi.

#3: Rotating Tayar Setiap 10,000 kilometer

Tukar Tayar Sebelum Terlambat, Ini 5 Cara Paling Mudah Pastikan Tayar Anda Selamat!Proses tukar posisi tayar biasanya dilakikan sekirannya anda sudah mencapai 10,000km sekali. Malah bergantung pada kondisi tayar anda. Ini kerana, kereta anda menerima tekanan yang berbeza ketika pemanduan. Jadi tayar akan haus tidak sekata.

IKLAN

#4: Jajaran Tayar (Alignment) Meningkatkan Kawalan & Keselamatan

Tukar Tayar Sebelum Terlambat, Ini 5 Cara Paling Mudah Pastikan Tayar Anda Selamat!Alignment tayar kereta adalah untuk mengurangkan kehausan tayar dan meningkatkan kawalan serta keselesaan pemanduaan. Sebaiknya lalukan jajaran tayar jika anda telanggar sesutau objek atau lubang di atas jalan lalu terasa berbeza bila anda memandu. Malah, jika anda anda memandu stereng bergegar sehingga menganggu kualiti pemanduaan.

#5: Wheel Balancing Ketika Anda Tukar Tayar

Tukar Tayar Sebelum Terlambat, Ini 5 Cara Paling Mudah Pastikan Tayar Anda Selamat!Jika anda tukar ganti tayar baru pasti anda akan lakukan balancing. Jika tidak, kenderaan anda pasti akan tidak stabil atau bergegar. Untuk membuat imbagan mekanik akan menggunkan mesik imbangan khusus.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI