Kebiasaannya motosikal berkuasa besar diperbuat daripada bahan yang cukup terkenal dengan ketahanannya. Sebagai contoh penggunaan karbon fiber. Tapi berbeza dengan motosikal yang diperkenalkan oleh sebuah syarikat dari Perancis, Newron Motors.

Baru-baru ini mereka telah melancarkan model terbaru motiskal berkuasa besar. Menariknya ia adalah motosikal elektrik yang sebahagian besarnya diperbuat daripada kayi.

Digelar dengan nama EV-1 motosikal tersebut adalah rekaan custom dan dijual pada harga USD67 ribu (RM288 ribu). Pelanggan mereka yang berminat boleh melakukan tempahan dengan deposit sebanyak USD2,250 (RM9,860).

IKLAN

Uniknya Motosikal Elektrik Diperbuat Dari Kayu Bernilai RM288 Ribu Uniknya Motosikal Elektrik Diperbuat Dari Kayu Bernilai RM288 Ribu

Tampil dengan kemasan berbeza seperti oak, cedar, white ash dan eboy. Motosikal eksklusif Newron Motors ini dijana oleh bateri lithium-ion yang boleh dicaj penuh selama 40 minit sahaja.

IKLAN

Dalam kondisi caj penuh ia boleh ditunggang sejauh 300 kilometer untuk penggunaan dalam bandar manakala kira-kira 220 kilometer untuk perjalanan lama menggunakan lebuh raya.

IKLAN

Uniknya Motosikal Elektrik Diperbuat Dari Kayu Bernilai RM288 Ribu Uniknya Motosikal Elektrik Diperbuat Dari Kayu Bernilai RM288 Ribu

Selain kayu, ia turut menggunakan rim daripada karbon ultra-ringan. Tumpuan utama rekaan EV-1 pastinya terletak pada bateri pack yang besar dan terletak di tengah-tengah badan motosikal.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI