Sahabat? Apa yang kita faham tentang sahabat? Memang indahnya dunia jika kita ada sahabat susah senang bersama. Namun, untuk miliki sahabat di kala susah, memang jauh sekali.

Baru-baru ini di media sosial milik Hafiz Mahamad ada mekaramkan bertapa dia menghargai sahabatnya membuatkan ramai orang yang terbuka mata tentang bertapa besarnya erti sahabat buatnya.

Menurutnya dia sanggup membatalakan kerja serta mesyuarat untuk membawa sahabatnya ke hospital kerana mengalami stroke disebabkan kerja kuat selama 10 tahun hanya untuk mendapatkan OT untuk bayaran gaji sebanyak RM2000.

“Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital.

“Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan.

IKLAN

“Bila kesihatan dia terjejas, saya tktau dia stroke. Dia kata dia demam & kaki sakit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je.

“Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Terinjit injit.

BACA: “Couple Dengan Aku, Kau Akan Rasa Senang Nanti…” Hafiz Mahamad Beri Ucapan Bersemut Buat Syafiqah Aina

“Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung.

“Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan.

“Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahan, pakaikan dia spender baju & angkat dia ke hospital.” Tulisnya di ruangan kepsyen.

Malah, dirinya juga mengimbau kenangannya bersama sahabatnya itu. Katanya mereka sering bermandi-manda di sungai dan saling berjanji sesiapa di antara mereka yang berjaya harus membantu rakan-rakannya yang lain.

“Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap.

“Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni

“Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!”katanya lagi.

 

View this post on Instagram

 

Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan Bila kesihatan dia terjejas, saya tktau dia stroke. Dia kata dia demam & kaki sakit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Terinjit injit Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahan, pakaikan dia spender baju & angkat dia ke hospital Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap “Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni “Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on