MASKULIN percaya ramai di atara anda berdepan dengan masalah tidur yang tidak menentu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Secara asasnya semakin kurang tenaga kita digunakan sehari-hari maka badan akan jadi kurang penat. Dan jika ia berlaku maka waktu tidur boleh terjejas kerana badan anda berdepan dengan kondisi yang sudah lari dari rutin biasa ketika hari bekerja.

Waktu Tidur Tak Menentu Sepanjang PKP Boleh Beri Kesan Buruk Berpanjangan

Ditambah pula jika anda amalkan pengambilan minuman berkafein seperti kopi dan minuman soda. Hal ini akan jadi lebih ketara di kalangan mereka yang kurang bersenam. Disebabkan itulah MASKULIN sentiasa menyarankan untuk melakukan senaman walaupun dalam tempoh PKP dan berada di rumah.

IKLAN

Jadi buat anda yang berdepan masalah ini akan mempunyai masalah tidur yang kurang berkualiti.

Jika anda ada simptom yang MASKULIN nyataka di bawah, usahlah biarkan berterusan. Lakuan sesuatu mulai hari ini!

1. Badan masih penat walaupun baru bangun tidur

Tidur merupakan satu tempoh masa untuk badan dan otak kita berehat. Namun jika kamu bangun tidur dan masih berasa letih itu bermakna kamu kurang tidur. Maka dengan itu korang harus ubah masa tidur dengan kadar segera, Jangan biasakan diri dalam keadaan begini berpanjangan kerana ia boleh memudaratkan kesihatan.

IKLAN

2. Ada masalah untuk beri perhatian

Jika beada di dalam kuliah susah nak beri fokus kepada pensayarah. Jika lebih teruk kamu akan berpeluh dingin dan sukar untuk berikan fokus sepenuhnya terhadap apa yang kamu lakukan. Usah paksa diri, sila pergi rehat dan tidur sekarang!

Waktu Tidur Tak Menentu Sepanjang PKP Boleh Beri Kesan Buruk Berpanjangan

IKLAN

3. Set alarm lebih daripada satu

Setiap pagi anda ‘berperang’ dengan alarm. Bukan satu tetapi mungkin lebih daripada lima waktu alarm di-set. Jika mempunyai waktu tidur yang mencukupi badan akan secara otomatik akan bangun sendiri pada waktu yang anda ingini. Badan dan minda kita boleh dilatih untuk bangun pada waktu yang sama setiap hari dengan syarat tidur dalam jumlah masa mencukupi.

4. Tak boleh survive tanpa kafein

Oleh kerana mengantuk anda pasti mencari kopi kerana kononnya untuk elak daripada mengantuk. Kesan ‘kick’ kafein yang kamu ambil setiap hari menjadikan anda perlu mengambilnya untuk lebih segar. Apa akata setiap pagi selepas bangun tidur minum air kosong. Jika kafein diambil berlebihan ia boleh menggangu jam tidur anda.

5. Badan tak mampu melakukan banyak aktiviti dalam sehari

Ini petunjuk jelas yang kamu kurang tidur. Jika badan sudah penat memang anda tak dapat buat banyak aktiviti. Sedangkan rakan-rakan relaks sahaja teruskan hari dengan pelbagai aktiviti kamu sudah termengah mencari kerusi untuk duduk. Ingatlah seorang lelaki yang sihat minda dan fizikal memerlukan tidur yang cemerlang!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI