Biasanya awal Ramadan adalah waktu paling rajin untuk seseorang memasak aneka menu lazat untuk kekal bertenaga sepanjang hari di bulan Ramadan. Tetapi sampai bilakah tahap kerajinan anda itu mampu bertahan? At the end 10 makanan ini juga anda hadap dan capai disebabkan malas bangun awal pagi!

#DoneSahur

 10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

1.Serunding 

Serunding adalah penyedap dan penambah selera yang tidak boleh dinafikan. Dari tiada selera untuk makan, terus nasi bertambah. Tidak sukar mendapatkan serunding ni, selain tahan lama ia juga mempunyai banyak jenis seperti serunding ayam, ikan dan daging.

Biasanya lelaki bujang akan ambil roti dan letak je serunding dan baca niat sahur. Lepas makan tidur semula!

 

10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

2.Biskut Kering

Alhamdulillah masih ada semangat untuk membeli aneka biskut, roti dan pelbagai lagi makanan berguna dan mengenyangkan untuk dijadikan juadah bersahur. Biskut kering adalah Antara makanan paling mudah, hanya perlu celup dengan air panas, sapu jem ataupun makan begitu sahaja. Memang tahap malas teruk dah kalau makan biskut kering hari-hari.

3.Kurma

IKLAN

Makanan sunnah yang tidak boleh dinafikan, bukan sahaja penuh dengan khasiat, kurma memberi sumber tenaga, gula ringkas mudah serap dan membuatkan anda kekal cergas sepanjang berpuasa nanti. Ada yang suka makan, ada juga yang beli sekotak selepas tu simpan sampai raya.’

10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

4.Kismis

Sehebat kurma, kismis turut memainkan peranan penting sepanjang menghidupkan mood Ramadan anda. Lelaki ni kalau bangun tidur, apa yang ada depan mata itu juga dia makan, jadi kismis benda paling tahan lama, berkhasiat dan sangat sedap untuk dicampurkan dalam makanan sahur anda.

10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

5.Oat

IKLAN

Buat abang-abang yang rasa nak diet, sihat tapi masih ada tenaga sepanjang berpuasa, Oat adalah makanan paling wajib ada dalam dapur lelaki bujang. Mudah di masak, campur air, letak susu atau buah-buahan terus makan.

10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

6.Mee Segera

Sebelum ini sudah diselitkan mengenai bahaya mee segera sebagai juadah bersahur. Jadi sila kurangkan, jangan sampai jadi kemestian pula.

Rujuk entri sebelum ini

http://www.maskulin.com.my/2018/05/15/bahaya-asyik-bersahur-dengan-mee-segera/

IKLAN

10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

7.Pisang

Buah-buahan seperti pisang dan segala jenis buah harus anda simpan sepanjang Ramadan. Disebabkan sikap malas masak dan mengemas, makan sahaja buah-buahan adalah langkah bijak dan selamat untuk anda tidak rasa lapar di waktu siang nanti.

 10 List Makanan Sahur Wajib Lelaki Bujang

8.Air Masak

Paling pemalas, inilah menu bersahur lelaki bujang, nak rebus telur memang tak lah, nak buka dapur gas apatah lagi. Jadi air masak adalah segala-galanya untuk mengatakan anda telah bersahur. Betul tak?

 

Selamat berpuasa #DoneSahur

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI