Siapa yang tak kenal dengan salah satu permainan video mobil terkenal di dunia PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile atau lebih popular dengan nama PUBG, mungkin anda tinggal di planet lain barangkali.

Malah kalau anda ke mana-mana sahaja pasti akan ada kelibat pemainnya yang khusyuk memerhatikan skrin video sambil mulut terkumat-kamit dengan wajah penuh serius.

Permainan video yang menarik jumlah pemain jutaan orang di seluruh dunia ini memjdi sebahagian daripada revolusi mobile gaming yang penting dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Warganet Gempar Bila Game PUBG Diharamkan Hingga 30 April!
Sehingga kini dipercayai sebanyak lebih 400 juta akaun berbeza digunakan untuk bermain PUBG di seluruh dunia.

BACA: “Apa Salah Lelaki Dewasa Beli & Kumpul Mainan?” – Entri Ini Ada Jawapannya!

IKLAN

KONTROVERSI LARANGAN

Namun di sebalik popularitinya pasti ia tak dapat lari daripada terpalit dengan kontroversi. Terbaru di India, PUBG telah diharamkan di beberapa buah banda di Gujarat, India. Dua bandar tersebut ialah Rajkot dan Surat. Jika pihak berkuasa sesiapa yang bermain permainan video PUBG dia boleh didakwa dan dikenakan denda.

Menurut satu kenyataan media Rajkot City Police yang turut di muat naik di laman media sosial Twitter, pihak polis kini melarang sepenuhnya kepada mana-mana orang awam untuk menggunakan atau bermain PUBG sehingga 30 April. Yang lebih menarik lagi larangan ini turut melarang orang awam daripada mengambil bahagian Momo Challenge.

IKLAN
Warganet Gempar Bila Game PUBG Diharamkan Hingga 30 April!
Kenyataan media pengharaman yang diumumkan oleh Rajkot City Police.

Jelas Rajkot City Police, sesiapa yang ditangkap melakukan kesalahan tersebut boeh didakwa di bawah Akta Jenayah Sesyen 144, 1o73 dan sesyen 37 (3) Akta Polis Gujarat. Akta ini juga membolehkan pihak berkuasa melarang sebarang perhimpunan awam yang melebihi empat orang dalam satu masa.

SEBAB LARANGAN

Pihak berkuasa Gujarat mengenakan larangan ini kerana merasakan permainan video ini boleh menyumbang kepada ketidfak stabilan keganasan di kalangan kanak-kanak dan remaja.

IKLAN

PUBG merupakan permainan video mobil paling popuilar di India dan ia telah menjadi bualan serta kontroversi di negara tersebut. Sementara itu pengeluarnya, Tencent Games mengeluarkan kenyataan media yang mereka sedang bekerjasama dengan pihak kerajaan tempatan, ibu bapa dan warga pendidik tentang isu ini di kalangan orang muda.

Kepada pemian PUBG di Malaysia anda tak perlu risau. Setakat ini belum ada lagi ura-ura pengharaman seperti ini berlaku.

Sumber: Techradar

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI