Inilah Malaysia yang sebenar. Malaysia yang kita semua banggakan. Malaysia yang cukup dicemburui oleh banyak negara lain.

Bukan sekali. Tetapi ini seakan sudah sebati di dalam jiwa warga kita. Tatkala negara ditimpa musibah dan bencana bantuan daripada pelbagai pihak sama ada kecil atau besar datang mencurah.

Di antara pihak yang paling terkesan sepanjang tempoh penularan wabak COVID-19 ini ialah barisan hadapan kita terutamanya petugas dan pasukan perubatan. Doktor dan jururawat terutamanya terdedah dengan risiko yang sangat tinggi.

Namun mereka sekali pun tidak pernah mengeluh dan berputus asa memberikan yang terbaik untuk negara.

Di antara peralatan yang cukup kritikal diperlukan ialah personal protective equipment (PPE) yang boleh melindungi serta melancarkan tugasan harian mereka. Dan di antara PPE yang penting ialah gaun hospital.

Di sinilah munculnya peranan pereka-pereka fesyen tempatan yang mencurahkan kepakaran, kemahiran serta pengalaman mereka dalam usaha membantu pasukan perubatan di barisan hadapan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovian Mandagie (@jmandagie) on

IKLAN

Salah seroang yang telah memberikan sumbangan rekaan gaun hospital ialah pereka fesyen tersohor negara, Jovian Mandagie.

Menerusi perkongsiannya di laman Instagram kendaliannya, beliau menggunakan kepakarannya menhasilkan PPE tudung dan PPE sut serta gaun. Selain itu pihaknya juga menyediakan Jovian Hygiene Kit untuk diedarkan kepada pasukan perubatan dan mana-mana pihak yang memerlukan.

 

View this post on Instagram

 

You stay strong at the hospital, i jahitkan PPE gown you 😘 #KitaJagaKita

A post shared by Jovian Mandagie (@jmandagie) on

SIMBOL WARNA PUTIH

“Kami buat keputusan untuk hasilkan gaun PPE berwarna putih kerana ia merupakan simbol kemuliaan dan kebersihan hati para pejuang di barisan hadapan.

IKLAN

“Semasa kita semua selamat berada di rumah, mereka di luar sana bertarung melawan pandemik ini dengan sekuat hati. Inilah apa yang termampu kami lakukan buat pejuang-pejuang negara sebagai tanda penghargaan kami terhadap pengorbanan mereka.” jelasnya menerusi satu posting di Instagram.

Difahamkan penghantaran pertama PPE dari Jovian Mandagie telah pun diedarkan dan mula digunakan di beberapa lokasi pusat perubatan.

IKLAN

Pihaknya juga turut mempelawa orang ramai untuk memberi sumbangan hygience kit yang disediakan jenamanya untuk diberikan kepada mana-mana frontliners.

MASKULIN juga tertarik dengan hantaran terbaru di Instagram beliau selepas salah sebuah jenama piza terkenal belanja makan untuk 26 orang kakitangannya Ini selepas beliau memberikan ‘abang delivery’ satu set hygience kit.

Bak kata orang buat baik di balas baik.

Rata-rata warganet teritamanya pengikut Jovian Mandagie melahirkan rasa kagum dan berterima kasih kerana sumbangan yang telah beliau curahkan khususnya buat barisan hadapan negara.

Sumber: Instagram Jovian Mandagie (@jmandagie)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI