Menurut penulis buku Food Combining, walaupun setiap hari kita buang air besar atau kecil seimbang, ia belum tentu boleh menyelamatkan tubuh daripada ditimbuni sisa sampah yang membusuk dalam usus. Apalagi jika sistem pembuangan kita tidak efektif yakni masih tertinggal hampas makanan di dinding-dinding usus, jangan harap kita terlepas daripada masalah.

Selama ini, kita fikir, kita gemuk kerana banyak lemak tapi rupa-rupanya sisa sampah/hampas yang tertinggal dalam usus itu antara punca tubuh kita tembam dan berisi. Jom kita mula detoks tubuh dengan cara mudah. Badan sihat, wajah jadi bersih dan tubuh pun sihat.

Ini 10 makanan yang pantas menyah toksin dalm badan.

1. Badam

10 Makanan Terbaik Buang Toksin Dalam Badan
Kacang badam kaya dengan serat, kalsium, magnesium, dan protein yang membantu menyeimbangkan kadar gula. Selain mengandungi banyak manfaat yang berguna, badam juga merupakan makanan yang boleh menyahtoksik sistem pencernaan tubuh.

2. Avokado

10 Makanan Terbaik Buang Toksin Dalam Badan
Buah avokado sangat berguna untuk membersihkan hati dari racun yang mencemarkan tubuh kita kerana avokado penuh dengan bahan antioksidan termasuk glutation. Avokado dikatakan boleh menyekat 30 karsinogen (penyebab racun) di dalam tubuh.

3. Bawang Putih

10 Makanan Terbaik Buang Toksin Dalam Badan
Bawang putih mempunyai sifat anti bakteria, anti virus, anti kanser dan melancarkan saluran pernafasan.

4. Buah beri biru

10 Makanan Terbaik Buang Toksin Dalam Badan
Buah ini bertindak sebagai agen antibiotik pencegah jangkitan saluran kencing dan mempunyai sifat anti virus. Selain itu, ia mampu juga mengurangkan kesan kerosakan akibat keradangan.

IKLAN

5. Sayur brokoli

10 Makanan Terbaik Buang Toksin Dalam Badan
Brokoli kaya dengan bahan antioksida dan enzim yang membantu sistem pencernaan berjalan berkesan. Selain itu, brokoli mentah mempunyai kandungan antioksida dan enzim yang paling banyak dengan tahap nutrisi yang tinggi.

6. Kranberi

10 Makanan Terbaik Buang Toksin Dalam Badan
Buah ini mempunyai bahan antibiotik dan boleh membersihkan badan dari bakteria berbahaya dalam saluran kencing.

7. Sayur Kale
Sayuran ini kaya dengan khasiat anti kanser dan antioksidan yang membersihkan tubuh dari racun. Kale juga membantu perokok aktif dan pasif untuk meneutralkan nikotin yang ada di dalam tubuh.

8. Kobis
Kubis boleh mendetoksifikasi saluran kencing dan meredakan kesakitan akibat jangkitan, khususnya pada perut. Kubis kaya akan sifat anti kanser dan antioksidan.

9. Lemon
Lemon yang kaya akan vitamin C ini diperlukan untuk membentuk dan mengukuhkan sistem imun sehingga dapat menangkal racun. Lemon juga mengandungi 20 zat anti kanser.

IKLAN

10. Rumpai Laut
Rumpai laut merupakan makanan yang dapat membersihkan racun dalam tubuh dan hal ini dikemukakan dari pelbagai kajian, sehingga kini banyak dijumpai di pasaran.
Selain mengamalkan makanan seperti di atas, anda juga perlu melakukan rutin senaman bagi memastikan tubuh badan sihat dan cergas dan juga minum air yang cukup agar tidak lesu.

Kebaikan Detoks

1. Badan sihat dan langsing sebab meningkatnya kadar metabolisme

2. Kulit jadi berseri, sihat dan mulus

3. Kulit jadi lebih bercahaya, sihat dan mulus.

4. Meningkatkan imunisasi dan kekebalan tubuh

IKLAN

5. Menghilangkan selulit

6. Mengurangi masalah insomnia, stres atau depresi

Tapi… bukan semua orang boleh detoks.

Jangan lakukan detoks jika anda…

• Sedang hamil atau menyusukan anak

• Ada penyakit serius seperti kanser

• Sedang menjalani rawatan untuk sesuatu penyakit

• Atau baru sembuh darioada penyakit serius

• Kanak-kanak di bawah umur lima tahun

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI