Kebiasaannya, jerawat timbul semasa zaman remaja dan ia terjadi disebabkan oleh perubahan hormon. Perubahan pada hormon merangsang kelenjar sebum untuk tingkatkan pengeluaran sebum. Jerawat juga boleh terjadi pertama kali ketika dewasa dan ia boleh jadi berpunca dari
  • kecenderungan genetik
  • perubahan hormon (terutamanya berkaitan dengan menstruasi atau paras testosterone yang tinggi)
  • penggunaan sesetengah ubat seperti lithium, corticosteroids, pil kontraseptif, phenytoin
  • Reaksi terhadap sesetengah produk kosmetik

 

5 Bahagian Jerawat Selalu Tumbuh Di Badan, Sebenarnya Ia Bersangkut Paut Dengan Penyakit Tersembunyi

Dan jangan tak tahu jerawat yang tumbuh di bahagian tubuh badan juga petanda kekurang atau masalah pada tubuh badan .

IKLAN

 

1. Jerawat di DAHI

Haba badan yang melampau serta peredaran darah yang tidak baik menjadi punca kepada naiknya jerawat pada bahagian dahi kita. Orang yang mempunyai jerawat pada dahinya selalunya memiliki sifat panas baran. Untuk menghindari, dinasihatkan supaya menjadikan amalan untuk tidur awal serta bangun awal. Selain itu pastikan dapat tidur yang cukup dan minum air yang banyak.

IKLAN

2. Jerawat di HIDUNG

Kalau jerawat di batang hidung, ianya bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Jika ianya di hujung hidung mungkin disebabkan haba perut melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal. Jika di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi yang mempunyai masalah.

3. Jerawat di DAGU

Kalau jerawat tumbuh di dagu pula, berkemungkinan fungsi buah pinggang telah terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Untuk kaum wanita yang mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

IKLAN

4. Jerawat di PIPI

Jika jerawat tumbuh di pipi kiri, fungsi hati mungkin kurang lancar seperti dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah. Jika di sebelah pipi kanan, fungsi paru-paru berkemungkinan tidak normal.

5. Jerawat di BADAN (Belakang dan Depan)

Bagi jerawat yang tumbuh di belakang atau depan badan ianya memberi petanda kemungkinan sistem perkumuhan bermasalah, seperti terkena sembelit. Dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan yang sihat bagi memastikan toksin tersingkir dengan lebih baik. Nampaknya ada yang terus menghadap ke cermin untuk melihat posisi jerawat anda.  Untuk mendapatkan maklumat lebih jelas mengenai tahap kesihatan, anda perlulah mendapatkan rawatan dan nasihat doktor.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI