Man photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com

Pernah tak anda tertanya-tanya mengapa gambaran atau visual seorang lelaki yang berpeluh dengan banyak sering dikaitkan dengan kesihatan yang baik? Jawapan mudah yang MASKULIN boleh berikan ialah kerana ia adalah benar!

Melakukan kegiatan sukan atau aktiviti yang menyihatkan akan menyebabkan kita berpeluh dengan banyak. Dan peluh itu sendiri merupakan salah satu mekanisme tindak balas badan yang baik.

Buat anda yang mungkin rasa rimas kerana berpeluh, usahlah beranggapan seperti itu kerana berpeluh itu awesome! Tahukah anda bahawa ramai wanita beranggapan bahawa lelaki kuat berpeluh dianggap sangat super hot dan gagah.

MASKULIN kongsikan 5 kelebihan utama lelaki kuat berpeluh yang ramai mungkin tak tahu.

IKLAN

KURANGKAN RISIKO BATU KARANG

Berpeluh adalah cara efektif untuk mengeluarkan benda asing seperti garam dan mengekalkan kalsium dalam tulang. Cara ini mengehadkan pengumpulan garam dan kalsium dalam buah pinggang dan air kencing yang membentuk batu karang.

SUSAH UNTUK JATUH SAKIT

Ia dapat melawan kuman seperti tuberculosis dan banyak lagi pathogens merbahaya. Peluh mengandungi cas positif anti-mikrobi yang melawan virus, bakteria dan kulat. Jika anda kerap berpeluh, ini akan menjauhkan anda daripada sakit seperti demam, selsema dan sebagainya.

IKLAN
5 Kelebihan Besar Lelaki Kuat Berpeluh & Bersukan, Salah Satunya Tidak Mudah Jatuh Sakit
Man photo created by nakaridore – www.freepik.com

DETOKS BADAN

Berpeluh juga salah satu cara efisien untuk mendetoks badan dengan membuang bahan alkohol, kolesterol dan garam, sebagaimana mengeluarkan toksin badan secara semulajadi. Kajian pada tahun 2011 dari jurnal Archives of Environmental and Contamination Toxicology menjumpai banyak elemen toksik dikeluarkan daripada peluh.

ANTIBIOTIK PERCUMA

Tahukah anda, peluh mempunyai tinggi kandungan antibiotik sama seperti krim anti-bakteria. Jika kulit anda mempunyai sebarang luka atau gigitan serangga, ejen antibiotik dari peluh iaitu dermcidindapat akan mengubati dan melawan jangkitan kuman.

IKLAN

PENAMPILAN LEBIH KACAK & HOT!

Lelaki yang berpeluh akan menimbulkan rasa ghairah dalam diri wanita. Lebih-lebih lagi bila lelaki bersukan, peluh yang mengalir dalam tubuh lelaki akan membuatkan lelaki lebih super hot.

Jadi bersenamlah dengan rutin yang kerap. Amalan gaya hidup sihat akan memberikan anda kualiti hidup lebih baik dan cergas!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI