5 Pendakian Hujung Minggu, Tapi Sampai Puncak Mesti Penuh Dengan Orang Ramai

1. Taman Hutan Bukit Gasing

Terletak di pinggir bandar Petaling Jaya, Taman Hutan Bukit Gasing mempunyai pelbagai laluan mendaki yang sering dikunjungi oleh penduduk. Walaupun tiada papan tanda, enam laluan yang berbeza akan membawa anda ke kuil Hindu atau menara pengawal. Anda akan melihat pemandangan indah di bahagian atas bukit (sekitar 160m yang mengambil masa kira-kira satu jam 45 minit untuk sampai ke puncak). Laluan mendaki adalah curam tetapi terdapat banyak tanda dan langkah yang ditinggalkan oleh pejalan kaki lain. Anda boleh berehat kerana bangku disediakan di antara laluan.

5 Pendakian Hujung Minggu, Tapi Sampai Puncak Mesti Penuh Dengan Orang Ramai

2. Bukit Broga

Bukit ini menyediakan pejalan kaki untuk kagum dengan pemandangan perbandaran dan dedaunan yang indah di Semenyih. Terdapat tiga puncak untuk mendaki di Bukit Broga. Puncak pertama dan kedua adalah tempat yang sesuai untuk anda melihat matahari terbit. Ia mengambil masa kira-kira 45 minit untuk sampai ke puncak. Berjalan melintasi ladang kelapa sawit dan hutan (dengan dua laluan) yang akan membawa anda mendaki bukit curam. Puncak ketiga adalah yang paling mencabar kerana anda perlu memanjat batu besar. Mencabar diri sendiri untuk sampai ke Gunung Tok Wan (3.1km dari Bukit Broga) dan mengagumi flora dan faunanya.

5 Pendakian Hujung Minggu, Tapi Sampai Puncak Mesti Penuh Dengan Orang Ramai

IKLAN

3. Cameron Highlands

Terdapat 14 laluan mendaki, mulai dari mudah kepada yang sukar, yang mengelilingi Tanah Rata dan Brinchang, Bandar Cameron Highlands. Setiap laluan menawarkan pemandangan yang berbeza termasuk Hutan Mossy, hutan hijau yang indah yang mana anda boleh mendaki ke menara untuk menikmati pemandangan indah Perak dan Pahang. Anda boleh berhenti untuk melawat ladang strawberi di ladang teh Raju’s Hill dan ladang BOH, yang menarik untuk dinikmati sebelum meneruskan perjalanan anda. Perhatikan pelbagai flora dan fauna sambil menikmati udara segar alam. Kebanyakan laluan ditutup semasa musim tengkujuh. Ambil panduan atau peta tempatan kerana tidak terdapat banyak papan tanda di laluan.

5 Pendakian Hujung Minggu, Tapi Sampai Puncak Mesti Penuh Dengan Orang Ramai

IKLAN

4. Rainbow Falls

Rainbow Falls adalah salah satu daripada air terjun yang paling indah di Malaysia. Ia sesuai untuk menangkap pemandangan air terjun pada 9 hingga 10 pagi. Untuk ke sana, anda perlu mengikuti pemandu pelancong tempatan. Trak pikap 4 × 4 akan membawa anda ke puncak bukit berpasir untuk melihat matahari terbit. Kemudian, anda akan dibawa ke hutan yang mengambil masa kira-kira 45 minit. Tambahkan lagi 45 minit di seberang jalan hutan dan berbatu (kira-kira 1km dengan tali disediakan untuk keselamatan). Anda akan nampak pelangi yang indah di air terjun. Berenang dengan air terjun yang sejuk dan nikmati pemandangannya yang indah.

IKLAN

5. Gunung Kinabalu

Kembara di Gunung Kinabalu, gunung tertinggi di Malaysia, adalah salah satu laluan paling sukar untuk dilalui tetapi memuaskan apabila anda mencapai puncak. Ia mengambil masa dua hari dan satu malam untuk naik ke Gunung Kinabalu. Ranau Trail dan Laluan Kota Belud adalah beberapa laluan yang diambil untuk mencapai puncak. Bersedia secara fizikal dan mental untuk mendaki ke puncak. Mendapatkan panduan gunung tempatan adalah satu kemestian kerana anda akan diberikan nasihat dan sokongan sepanjang perjalanan mendaki. Anda akan kagum dengan pelbagai flora dan fauna di ketinggian yang berbeza dari laluan mendaki.

OLEH : FARAH AZIZ

SUMBER : https://hellodoktor.com/

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI