Korang perasan tak kalau kita berpuasa pasti mulut akan berbau kurang dan hal ini agak kurang menyenangkan. Punca utama mulut berbau adalah disebabkan bakteria yang membiak di dalam mulut. Ia hidup dan membiak dengan menggunakan lebihan makanan yang tidak dibersihkan dari gigi.

5 Tip Elak Mulut Berbau Di Bulan Puasa, Tak Ada La Malu Nak Buka Mulut Nanti

Selain daripada itu, mulut kering kerana kekurangan air liur juga menjadi punca mulut berbau. Air liur adalah bahan pembilas mulut semulajadi. Ia membilas mulut anda sepanjang masa dan secara tidak langsung membuang cebisan kecil makanan (food debris) dari permukaan licin gigi. Semasa tidur, perembesan air liur adalah kurang, sebab itulah bau mulut kita kurang enak apabila bangun dari tidur.

IKLAN

Punca kekurangan air liur ialah :

  • Bercakap terlalu banyak
  • Berpuasa
  • Mereka yang bernafas melalui mulut (angin yang dihasilkan akan mengeringkan mulut)
  • Kekurangan air di dalam badan (dehydration)
  • Pengambilan minuman beralkohol
  • Pengambilan ubat kumur yang mengandungi alkohol
  • Stres (mengurangkan pengaliran air liur)

Apatah lagi sekarang bulan puasa, makin menjadi-jadi bau yang tidak diundang itu. Jadi, apa caranya untuk hilangkan bau?

1. Gosok Gigi & Lidah

Yang pertama pastikan anda menggosok gigi dan lidah setiap kali waktu bersahur dan berbuka puasa. Usah pandang remeh dan terlalu yakin gigi anda bersih sebab hanya dengan gosok gigi boleh menyelesaikan masalah ini. Semasa menggosok gigi, tarik dan hembuskan nafas untuk singkirkan bau mulut.

IKLAN

2. Teh Hijau

Anda boleh cuba minum teh hijau tanpa gula ketika bersahur dan berbuka puasa. Teh hijau mengandungi zat polyphenol yang berfungsi membersihkan bakteria dalam mulut dan saluran pernafasan.

3. Cecair kumuran

Ini satu lagi hal penting, rasa merasakan menggosok gigi sahaja sudah menandakan bersih tetapi agar kebersihan mulut lebih terjamin, disarankan menggunakan ubat kumur setelah menggosok gigi. Dekat pasaran ada banyak ubat kumur yang dijual jadi tiada masalah untuk anda mengamalkan rutin kebersihan ini.

IKLAN

4. Elak & Kurangkan Makanan Manis

Ya, makanan manis memang sedap tetapi risiko pada gigi juga lebih dasyat. Menu yang bergula akan lebih cepat melekat pada gigi dan sukar untuk dibersihkan, akhirnya gigi anda jadi cepat rosak dan menyebabkan bau mulut. Lagi satu adalah minuman kafein, memang kesan pada gigi yang sangat ketara.

5. Minum Air Kosong

Minumlah air kosong dan mineral yang cukup ketika sahur dan berbuka puasa. Seeloknya, sekali pun minum air manis, anda wajib minum air mineral. Lagi pun jika cukup minum, membantu mencegah bau mulut pada siang hari. Air mineral juga dapat meningkatkan produksi air liur, sehingga kebersihan mulut tetap terjaga. Tetapi sekarang bulan puasa, jadi macam mana caranya nak cukupkan 8 gelas sehari? Nah, baca artikel kami INI CARA MINUM AIR DI BULAN PUASA. PASTIKAN CUKUP!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI