Tak dapat dinafkan bahawa berlari merupakan aktiviti yang paling popular terutamanya di kalangan orang yang ingin menurunkan berat badan. Tapi tak semua orang boleh mulajan aktiviti larian dengan mudah.

Bagi anda yang berdepan dengan masalah obesiti dan berat badan, berlari bukanlah satu aktiviti yang boleh dilakukan dengan senang.

Malah jika dilakukan dengan secara mengejut is bolrh membahayakan kesihatan dan membawa kemudaratan. Tapi itu bukan alasan untuk anda tidak meneruskan niat untuk berlari.

Ikuti langkah yang perlu anda lakukan untuk mempersiapkan diri sebelum berlari sepenuhnya!

Rujuk doktor dahulu

Ativiti larian merupakan aktiviti yang bersifat sederhana akan tetapi ia tak bermakna bebas daripada sebarang kecederaan. Jika anda seorang yang mempunyai berat badan tinggi atau obese dan masih belum biasa melakukan aktiviti larian sila rujuk doktor atau pakar kesihatan terlebih dahulu.

IKLAN

Nyatakan keinginan anda untuk berlari dan doktor akan memeriksa kondisi kesihatan. Antara faktor yang sentiasa diberi perhatian adalah kondisi tekanan darah dan denyutan jantung. Jika semuanya normal anda boleh mulakan larian tanpa sebarang masalah.

Mulakan dengan berjalan

5 Tip Mudah Untuk Orang Berbadan Besar Mulakan Aktiviti Larian

Jangan gelojoh. Jika belum biasa berlari anda harus biasaakan diri terlebih dahulu. Tetapkan sasaran selama 6-8 minggu, dan gunakan waktu itu untuk membangun ketahanan serta kekuatan tubuh. Berjalan cepat mungkin akan menjadi halangan pertama yang memenatkan namun cuba bertahan dan lakukannya selama 20 minit. Jika dapati kamu termengah-mengah rehat buat seketika, Untuk hari seterusnya tambahkan sebanyak 5 minit pada sesi berjalan cepat, kemudian tambah kecepatannya mengikut kemampuan fizikal dan kemampuan anda.

IKLAN

BACA: 5 Kesilapan Utama Yang Sering Dilakukan Ketika Berlari Atas Treadmill

Latih diri

5 Tip Mudah Untuk Orang Berbadan Besar Mulakan Aktiviti Larian

IKLAN

Apabila anda sudah mampu berjalan cepat selama satu jam penuh, itu tandanya anda sudah bersedia untuk berlari tanpa kecederaan sendti atau atau gangguan pada sistem kardiovaskular. Untuk memanaskan badan anda boleh berjalan selama 5 minit, kemudian teruskan dengan berlari selama 30 saat. Teruskan lagi dengan berjalan selama 2 menit, kemudian jogging selama 30 saat. Ulang step ini sehingga anda berjalan selama 60 minit.

Tambah kelajuan

5 Tip Mudah Untuk Orang Berbadan Besar Mulakan Aktiviti Larian

Apabila badan anda mula terbiasa berlari selama 2 minit dan berjalan selama 2 minit, itu bermakna adan sudah bersedia untuk mengubah rutin. Anda boleh memendekkan tempoh berjalan dan menambah tempoh berlari. Sebagai contoh berlari selama 2 minit 15 saat, kemudian berjalan selama 1 minit 45 saat. Lanjutkan seterusnya sampai anda berlari sepenuhnya dan tidak lagi berselang dengan berjalan. Apabila sudah selesa barulah anda boleh berkira-kira untuk tambah kelajuan berlari.

Gaya hidup sehat

Jika tujuan anda berlari adalah untuk menurunkan berat badan, kombinasikan aktiviti berlari dengan pola pemakanan yang sihat. Untuk itu anda perlu tahu berapa jumlah kalori yanb perlu diambil setiap hari. Dapatkan nasihatg dari mereka yang pakar dalam pengambilan pemakanan yang sihat dan rendah kalori.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI