Antara musuh utama kulit wajah dan badan lelaki ialah panau!

Perkara ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja yang tak pandai menjaga kebersihan terutamanya selepas bersenam.

Senaman itu memang bagus tapi anda juga perlu tahu bagaimana nak jaga kebersihan diri. Usah biar badan anda terdedah dengan pelbagai jangkitan kulit seperti panau yang bukan sahaja boleh jejaskan penampilan tapi buat diri rasa tak selesa bila tak berbaju.

Jadi amat penting untuk anda jaga kebersihan diri dengan mengambil langkah sepatutnya untuk jaga kulit.

7 Cara Elak Wajah Berpanau & Rosak Selepas Anda Bersenam Berpeluh Sakan

Tak dapat dinafikan masih ramai lelaki yang memandang rendah akan kesihatan kulit terutamanya selepas melakukan senaman.

Bakteria dan fungus boleh datang bila-bila masa sahaja dan kedua-dua musuh kulit ini sangatlah gemar kepada kawasan lembab. Bahagian badan anda juga tak terkecuali.

IKLAN

Ikuti tip bagaimana nak jaga kebersihan kulit selepas melakukan senaman di gimnasium.

MANDI SELEPAS BERSENAM

7 Cara Elak Wajah Berpanau & Rosak Selepas Anda Bersenam Berpeluh Sakan

Ada sebab mengapa kebanyakan gym menyediakan ruang mandi di dalam bilik air. Mandi selepas bersenam bukan sahaja boleh mengembalikan kesegaran badan malah boleh membuang segala kotoran, minyak, kulit mati dan menyingkirkan pelbagai bakteria dari badan.

GUNA BODY WIPES

7 Cara Elak Wajah Berpanau & Rosak Selepas Anda Bersenam Berpeluh Sakan

IKLAN

Jika anda tak selesa untuk mandi di gym, anda boleh membersihkan wajah dan badan dengan menggunakan body wipes. Jika anda biarkan peluh kering sendiri ia boleh menyebabkan bakteria masuk kepada pori-pori lantas menyebabkan masalah kulit seperti jerawat badan, panau dan sebagainya.

PRODUK KULIT SESUAI

7 Cara Elak Wajah Berpanau & Rosak Selepas Anda Bersenam Berpeluh Sakan

Tahukah anda bahawa produk kulit yang anda guna setiap hari mempunyai dua fungsi utama? Pertama membantu untuk membersihkan kotoran dan kedua memberikan perlindungan. Begitu juga produk yang anda gunakan untuk bersihkan diri selepas bersenam di gym. Gunakan produk yang sesuai dengan jenis kulit anda. Kalau tersilap produk ia boleh menyebabkan berlakunya alahan dan juga masalah jerawat lebih teruk.

BACA: 10 Punca Kulit Bawah Lengan Jadi Hitam

IKLAN

SENTIASA GUNA TUALA BERSIH

Anda sendiri sudah tahu bahawa bakteria dan fungus amat suka kawasan lembap. Jadi bayangkan tuala anda yang basah dan dibiar begitu sahaja. Disebabkan itulah anda harus pastikan tuala yang digunakan di gym juga sentiasa bersih. Menggunakan tuala yang kerap digunakan hanya memburukkan kesihatan kulit anda.

TUALA BERBEZA UNTUK FUNGSI BERBEZA

7 Cara Elak Wajah Berpanau & Rosak Selepas Anda Bersenam Berpeluh Sakan

Lain tuala lain fungsinya Sebolehnya asingkan jenis tuala turutamanya untuk wajah dan badan. Menggunakan tuala berbeza boleh membantu kulit anda bebas dari sebarang penyebaran bakteria ke bahagian kukit sensitif.

BERSIHKAN PERALATAN GYM

Sebelum menggunakan mana-mana perlatan gym sebaiknya anda bersihkannya terlebih dahalu. Pihak gym kebiasaannya akan sentiasa memastikan kebersihan perlatan senaman namun sebagai langkah lebih selamat anda boleh bersihkan sendiri. Sebagai contoh jika anda nak guna dumbbell lebih elok bersihkan dahulu pemegangnya dengan kain atau tisu basah.

JANGAN BERKAKI AYAM

7 Cara Elak Wajah Berpanau & Rosak Selepas Anda Bersenam Berpeluh Sakan

Kadangkala bila berada di bilik persalinan dan juga bilik air ramai yang kononnya lebih selesa berkaki ayam. Cara terbaik mengelakkan fungus melekat pada kaki daripada lantai kotor ialah dengan memakai selipar. Menyentuh kulit kepada lantai secara terus boleh meningkatkan risiko jangkitan penyakit kulit berjangkit.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI