Ayuh bangkit dan persetankan saja butan snooze di pagi hari! Kalau nak sihat kenalah usaha sikit, betul tak?

Apa sangat nak dibandingkan 10 minit masa extra untuk tidur berbanding gunakan masa itu untuk melakukan senaman yang bukan sahaja baik untuk fizikal tetapi mental anda!

Senaman di waktu pagi boleh memberikan banyak sekali manfaat. Selain membuatkan diri anda lebih segar ia juga menyediakan fizikal anda dengan lebih baik untuk mengharungi hari yang panjang.

Tahukah anda jiak melakukan 10 minit senaman pada waktu pagi anda boleh hilangkan 100 kalori. Dan jika dilakukan selama seminggu sebanyak 700 kalori mampu anda bakar!

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 10 jenis senaman yang anda boleh lakukan selama 10 minit pada setiap pagi.

HIGH KNESS

Lakukan larian setempat. Kemudian angkat lutut anda ke paras pinggag dan mulakan untuk pump tangan. Lakukan sebanyak 50 rep!

IKLAN

MOUNTAIN CLIMBER WITH PUSH UP

7 Jenis Senaman 10 Minit Terbaik Boleh Anda Lakukan Setiap Pagi

Mulakan plank fengan meletakkan tangan di bawah bahu. Angkat lutut kanan ke arah siku sebelah kiri dab begitu juga sebaliknya. Ulang sebanyak 15 kali.

BACA: 5 Teknik Senaman Kempiskan Perut Di Pejabat Menggunakan Kerusi

IKLAN

AIR JUMP ROPE

Rapatkan kedua belah kaki dan angkat tangan seolah anda memegang tali jump rope. Lompat dari sisi ke sisi seolah anda bermain ski. Untuk senaman ini anda boleh ulang sebanyak 50 rep.

SQUATS

Senaman biasa yang memberikanimpak besar di bahagian abdomen, kaki dan punggung. Lakukan sebanyak 25 kali sepanjang 10 minit.

LUNGE WITH FRONT KICK

7 Jenis Senaman 10 Minit Terbaik Boleh Anda Lakukan Setiap Pagi

IKLAN

Capai kaki kiri dengan melakukan lompatan. Tendang keluar kaki kiri ke bahagian depan dan lakukan perkara sama untuk kaki kanan. Ulang sebanyak 15 kali.

PLANK SUPERMAN REACH

7 Jenis Senaman 10 Minit Terbaik Boleh Anda Lakukan Setiap Pagi

Baring secara terlentang dengan bahagian depan berada di bawah. Tanpa menggerakkan pinggul, angkat tangan kanan dan kaki kiri seretak. Lakukan sebanyak 25 kali untuk setiap bahagian tangan.

TOE TOUCHES

Baring dengan belakang di lantai kemudia angkat kedua belah kaki ke udara. Angkat bahagian atas bada dan cuba capai hujung jari kaki dengan tangan. Lakukan sebanyak 25 kali untuk setiap bahagian.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI