Man photo created by freepik - www.freepik.com

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapakan senaman plank sentiasa jadi pilihan dan sangat popular di kalangan penggemar aktiviti kercergasan? Pertama sekali ia merupakan bentuk senaman yang tidak memerlukan ruang yang besar. Cukup hanya ruang beberapa kaki sahaja. Kedua ia juga aktiviti yang tidak memerlukan anda menggunakan sebarang alat bantuan senaman.

Dan paling penting, plank merupakan senaman yang telah terbukti dan sangat disyorkan oleh pakar kecergasan untuk membina otot abdomen lebih mantap serta memiliki teras badan yang kuat serta stabil.

Namun perlu diingat bagi anda mempunyai sejarah kecederaan pada bahagian bahu atau pergelangan tangan, senaman plank merupakan antara rutin yang harus dijauhi. Ia dikhuatiri akan menyebabkan kecederaan lama boleh berulang kembali.

Untuk senaman plank yang selamat terdapat beberapa perkara yang perlu anda elak agi mengelakkan kecederaan. Kali ini MASKULIN kongsikan beberapa jenis kesilapan utama yang ramai orang lakukan ketika melakukan plank.

PUNGGUNG TERLALU TINGGI

Ramai orang cenderung meletakkan punggu mereka tinggi semasa melakukan elbow plank. Ini mungkin untuk dapatkan masa lebih lama. Namun ia hanya memberikan lebih tekanan di bahagian bahu.

IKLAN

TERLALU MEMBONGKOK

Bila badan terlalu membongkok anda membuatkan kondisi tulang belakang berada pada kedudukan yang tidak baik. Betulkan bahagian pelvis agar bahagian belakang lebih rata.

7 Kesilapan Senaman Plank Sering Dilakukan, Silap Buat Memang Sakit Pinggang
Woman photo created by gpointstudio – www.freepik.com

PINGGANG TERLALU RENDAH

Sesetengah orang yang berbadan kecil cenderung meletakkan punggung mereka agak rendah. Ini menyebabkan berat anda ditampung oleh bahagian otot punggung sahaja.

IKLAN

LEHER TAK SELARI

Bila melakukan elbow plank kedudukan leher perlulah selari dengan badan. Usah terlalu menunduk atau mendongak kerana ia boleh sebabkan kecederaan otot leher.

7 Kesilapan Senaman Plank Sering Dilakukan, Silap Buat Memang Sakit Pinggang
Woman photo created by artursafronovvvv – www.freepik.com

BAHAGIAN BELAKANG CONDONG

Ada juga sesetengah orang akan melakukan bentuk bulat pada bahagian belakang semasa melakukan plank ini. Ia disebabkan kekuatan yang tak mencukupi tapi masih degil melakukan juga senaman. Ia hanya menyebabkan anda sakit belakang serta bahu.

IKLAN

KEDUDUKAN BAHU SALAH

Kedudukan bahu merupakan antara faktor paling penting semasa melakukan elbow plank. Oleh sebab itu anda harus pastikan kedudukan bahu selari dalam garisan lurus.

MEMBUKA TANGAN

Bila anda membuka tangan ke lantai ia akan mengurangkan kesan senaman. Ini disebabkan bila tangan dibuka otot perut akan kurang tegang dan hasilnya tidak seperti anda harapkan.

Selamat mencuba!

https://www.youtube.com/watch?v=SV9wm8hLaP0

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI