Selain melakukan rutin senaman dan kardio untuk membakar lemak, ia harus seiring dengan diet seimbang beberapa jenis makanan yang boleh membakar lemak dari dalam tubuh.

Anda kena ingat, kandungan lemak yang berlebihan di dalam tubuh jika tidak dibuang boleh menjadi punca utama kepada masalah kegemukan sekali gus mengganggu kesihatan.

Jadi sebelum lemak anda menjadi tepu, pastikan anda amalkan makanan ini untuk membantu membakar lemak dan meningkatkan metabolisme dalam badan.

Pastikan makanan-makanan ini menjadi amalan dalam pemakanan harian anda untuk memudahkan pembakaran lemak.

1. Oat

7 Makanan Terbaik Ini Bantu Bakar Lemak ‘Malas’ Secara Efektif & Jadikan Anda Kurus!

Tidak hanya mengenyangkan, oat juga ada khasiat dan kebaikan tersendiri dalam membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam tubuh. Kandungan zat yang tinggi di dalam oat juga cukup efektif dalam membakar lemak. Pengambilan oat pada waktu pagi dan malam berkesan untuk membantu rutin diet anda.

BACA: Sebelum Makan, Check Dulu Jenis Oat Yang Sesuai Untuk Kurus VS Perut Berangin!

2. Telur

7 Makanan Terbaik Ini Bantu Bakar Lemak ‘Malas’ Secara Efektif & Jadikan Anda Kurus!

IKLAN

Sebiji telur mengandungi 75 kalori, 7 gram protein dan beberapa nutrisi lain yang terkandung di dalamnya. Tubuh memerlukan lebih banyak kalori untuk mencernakan telur jika dibandingkan dengan makanan yang lain terutamanya daripada sumber karbohidrat. Sekiranya anda mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi, sebaiknya ambil telur putih yang bebas daripada kolesterol. Kandungan protein yang tinggi membantu dalam proses pembentukan otot dan pembakaran lemak.

BACA: Biarpun Rasanya Tawar, Diet Putih Telur Boleh Kenyangkan Perut & Jadikan Badan Kurus!

3. Teh hijau

7 Makanan Terbaik Ini Bantu Bakar Lemak ‘Malas’ Secara Efektif & Jadikan Anda Kurus!

Menstimulasikan tubuh dengan pembakaran lemak dalam kadar yang cepat, teh hijau nyata paling efektif dalam menurunkan berat badan. Teh hijau mengandungi sejumlah katekin iaitu sejenis fitokimia yang cukup berkesan dalam merangsang metabolisme. Minum teh hijau sekurang-kurangnya tiga kali sehari dapat memperlihatkan kesan positif bukan sahaja terhadap pembentukan tubuh badan malah kesihatan anda juga bertambah baik.

BACA: Kalau Nak Air Teh Hijau Lebih Berkesan, Amalkan Minum 2 Cara Yang Doktor Ini Kongsikan!

IKLAN

4. Epal 

7 Makanan Terbaik Ini Bantu Bakar Lemak ‘Malas’ Secara Efektif & Jadikan Anda Kurus!

Diperkayakan sebagai sumber antioksida, epal mempunyai pectin yang berfungsi mengurangkan lemak dalam sel badan. Kandungan dalam epal yang sarat dengan air memberi impak kekenyangan yang lebih lama. Mengunyah epal akan meningkatkan kadar pembakaran kalori berbanding jika anda minum jus epal. Kandungan serat yang tinggi memudahkan percernaan selain mengelakkan masalah sembelit.

BACA: Jus Epal Boleh Bantu Anda Kuruskan Badan, Ini Antara 4 Khasiat Lain Ramai Tak Tahu

5. Cili

7 Makanan Terbaik Ini Bantu Bakar Lemak ‘Malas’ Secara Efektif & Jadikan Anda Kurus!

IKLAN

Mengandungi Capsaicin yang nyata membantu membakar kalori dalam tubuh dengan kadar yang cepat. Pengambilan cili di dalam makanan mampu mempertingkatkan kadar metabolisme dalam jangka masa yang singkat.

BACA: Cara Buat Ayam Goreng Kunyit Macam Kat Kedai. Makan Dengan Kicap & Sambal, Mesti Berselera!

6. Coklat hitam

7 Makanan Terbaik Ini Bantu Bakar Lemak ‘Malas’ Secara Efektif & Jadikan Anda Kurus!

Flavonoid merupakan kandungan yang terdapat di dalam coklat hitam mampu mengurangkan kandungan kolesterol dalam tubuh selain membakar lemak degil. Kandungan kafein dan antioksidan yang terdapat di dalam coklat hitam berperanan utama dalam proses pembakaran lemak. Ia juga mampu untuk memberikan rasa kenyang jika diambil sebelum waktu makan.

BACA: Berhenti Makan Coklat & Minum Air Soda Kalau Tak Nak Jerawat Di Muka Makin Teruk!

7. Kacang badam

Selain rasanya yang lazat, menikmati segenggam kacang badam juga mampu untuk membakar lemak sebanyak 18 peratus berbanding mereka yang mengurangkan kuantiti makanan dalam menu harian. Antara kacang-kacang lain yang turut menyumbang kepada penurunan berat badan adalah kacang Brazil, buah berangan, hazelnut, walnut serta kacang tanah.

BACA: Orang Diet Elok Amalkan Mentega Kacang Kalau Nak Perut Kenyang Lama & Kurangkan Berat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI