Image by Drazen Zigic on Freepik

Sebagai pemilik kenderaan atau kereta terutamanya pastinya tidak akan dapat lari daripada berkira-kira tentang bajet yang harus dikeluarkan apabila menghantar kereta ke bengkel untuk diservis.

Bukan apa, kadang-kadang bajet yang kita sediakan awal-awal sebenarnya jauh berbeza dengan kos servis sebenar.

Salah satu servis yang cukup penting dalam penjagaan kereta ialah servis aircond atau penghawa dingin.

Menggunakan kereta di negara bercuaca sentiasa panas seperti negara kita ini memang menuntut kita ada sistem aircond yang berfungsi dengan baik.

Kalau memandu tanpa aircond memang seksa juga dibuatnya. Bercakap tentang bajet servis aircond kereta, sebenarnya berapakah yang harus kita sediakan?

Anggaran Kos Servis Aircond Kereta, Ini Apa Harus Anda Tahu
Image by Drazen Zigic on Freepik

MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari ACS Car Servis (pakar aircond kereta) yang mengulas dengan cukup baik akan perkara ini. Menurut mereka pada hakikatnya bajet untuk servis aircond dan baiki sistem aircond adalah sangat subjektif.

IKLAN

Ini kerana terdapat banyak faktor yang membuatkan aircond kereta boleh jadi tak sejuk dan ia biasanya disebabkan oleh masalah tertentu. Kalau yang biasa dan mudah untuk selenggara adalah masalah gas kurang. Namun ada beberapa punca lain yang perlu anda tahu.

Antaranya ialah:

  • compression tidak kuat
  • sistem tersumbat
  • fuse compressor aircond terputus
  • kipas berpusing perlahan
  • radiator tersumbat
  • kerosakan pada magnet
  • kerosakan pada relay

Bagi memastikan anda tidak mengeluarkan bajet yang tidak perlu, sebelum meneruskan untuk tukar komponen penting seperti kompresor pastikan anda periksa dengan teliti dan pastikan apa masalah yang sebenar. Jika langkah terkahir kena tukar, barulah teruskan.

IKLAN

Dalam menukar komponen atau sparepart pula terdapat dua jenis yang anda boleh pilih iaitu yang original daripada pengeluar asal dan juga dari original equipment manufacturer (OEM).

Ia bermaksud kilang pengeluar yang mengeluarkan semula produk syarikat laun di bawah nama dan jenama sendiri. Jadi bergantung kepada anda, jika mahu yang terbaik keluarlah bajet lebih sedikit untuk beli yang original ya.

Berikut anggaran harga sparepart aircond kereta perlu anda tahu:

IKLAN
Anggaran Kos Servis Aircond Kereta, Ini Apa Harus Anda Tahu
Kredit: ACS Car Servis

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda!

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video auto menarik seperti di bawah ya!

Kredit: ACS Car Service

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI