Tak kiralah apa jenis nasi atau roti, kedua-dua menu ini sering dijadikan pilihan rakyat Malaysia ketika sarapan pagi. Bagi yang berdiet pula, sudah tentu anda ingin hindari makanan yang boleh buat badan cepat mengembang.

Namun antara kedua-dua jenis makanan ini, mana satu yang sesuai untuk anda ambil ketika sarapan? Manakah yang lebih mudah buat anda kurus?

IKLAN

Bagi menjawab persoalan ini, baca tulisan Doktor Hafiz Sulaiman di laman Facebooknya, tentang tip mengetahui makanan mana yang lebih mudah buat badan mengembang. Barulah misi anda nak kurangkan berat badan tercapai.

Semoga perkongsiannya ini bermanfaat untuk anda.

BACA: Coach Ini Kongsi 40 Menu Eat Clean Untuk Yang Nak Diet Tapi Tak Mahu Tinggal Nasi!

SARAPAN NASI VS ROTI BAHAGIAN 2 : MANA LEBIH KURUS?

Dua jenis makanan ni menjadi pilihan utama rakyat Malaysia. Kalau nak kurus dan sihat tanpa berlapar kita kena lah tau mana yang lebih mudah sebabkan badan kita “mengembang” 😉

PERSAMAAN

1. GULA
Keduanya tinggi karbohidrat. Naikkan paras gula dengan tinggi. Roti dan nasi putih biasanya tergolong dalam indeks glisemik sederhana-tinggi.

2. TAK PADAT NUTRISI
Keduanya tidak mengandungi zat yang tinggi berbanding lauk seperti daging, ikan, sayuran.

3. TENAGA SEGERA
Keduanya memberi tenaga segera namun tidak tahan lama. Mungkin sedikit lama jika ambil roti atau nasi “tak putih”.

IKLAN

4. BINA OTOT LEPAS BERSENAM
Makanan tinggikan gula darah ini bagus diambil untuk kesan anabolik (membina otot) selepas bersenam. Errr… kalau makan tapi tak bersenam, kita boleh agaklah hasilnya. Bina lemak??

5. MAKANAN TINGGI KARBOHIDRAT
Apabila dimakan dengan protein pada waktu pagi meningkatkan penghasilan serotonin iaitu hormon kegembiraan?

BACA: Nasi Tak Berdosa Sebabkan Anda Gemuk. Nak Kurus, Makan Nasi Ikut Cara Coach Ini!

PERBEZAAN

1) ZAT / GULA TAMBAHAN?
ROTI + (__________?)
a. Marjerin b. Kaya c. Jem d. Tuna/sardin dalam tin d. Subway
NASI + (__________?)
a. Santan (nasi lemak/dagang) b. Telur c. Ikan/ayam/daging d. Sayur

Jelas kan, roti memang sedap dibakar dan ditambah yang manis dan bahaya tu. Nasi tidak pula dimakan dengan gula asalnya. Bahan sampingannya biasanya jauh lebih sihat?

2) INDEKS GLISEMIK
(Kadar penyerapan gula dalam darah). Okay part ni akan ada ramai nak kata ada pilihan yang lebih sihatlah. Jadi mari kita tengok jenis nasi dan roti yang paling biasa orang makan di kedai.

NASI LEMAK VS ROTI PUTIH
Nasi lemak lebih lambat diserap kerana disalut oleh lemak yang melambatkan penyerapannya. Maka indeks glisemiknya SEDERHANA. Roti putih yang tinggi proses mempunyai indeks glisemik TINGGI. Jika kita tengok point nombor 1, kita akan dapati indeks glisemik akan cenderung tinggi dengan sarapan roti berbanding nasi.

3) KENYANG
Bila makan roti dan tambahan manis-manis waktu pagi, baru pukul 10 dah lapar balik berbanding makan nasi lemak telur dan lauk pauk. Ini berkait dengan penyerapan gula tu. Bila cepat serap, cepatlah habis gula dalam badan. Mulalah kita melilau cari makanan lain tak sampai tengah hari.

4) MAKANAN PROSES
Nasi asalnya bukanlah makanan proses. Pemprosesan biasa seperti memasak tidaklah bahaya. Roti bagaimanapun dihasilkan dengan mengisar halus gandum menghasilkan kanji yang berpotensi cepat diserap seperti gula ringkas. (Ingat kisah oat proses? Hehehe).

Malah ditambah bermacam-macam bahan sebagai pengawet, perisa, kondisioner dan sebagainya. Tak lupa juga untuk bagi kita ketagih lebih sikit, dimasukkan gula HFCS! Cuba kira berapa bahan dalam roti kegemaran rakyat Malaysia. Hampir 20 bahan kan? ? Patutlah OoOo sedap dimakan begitu saja~ ??? dah tweak siap-siap.

5) GLUTEN
Point paling penting ni. Roti gandum punyai gluten penyebab KERADANGAN. Walaupun ada yang kata tak cukup saintifik, cuba try henti makan gluten 2 bulan. Anda akan rasa SUPERB!

Pengalaman saya, bila kurangkan gluten:
– Yang stres nak bunuh diri jadi ceria.
– Yang angin tornado dalam perut dan kembung perut macam buntal jadi angin sepoi-sepoi bahasa je.
– Yang kulit merah menyala gatal jadi malap dan mula padam.
– Yang sakit sendi sana sini jadi lega.
– Yang gemuk obes jadi HAIRAN.

BACA: Kena Periksa GI Kalau Nak Makan Roti Untuk Diet, Doktor Ini Kongsi Cara Pilih Yang Sesuai!

Kenapa berat AUTOMATIK turun ni wehh! ??✌ Serius WOW bestnye. Masha Allah.

Errr, gluten beri kesan pada yang sensitif saja? Benar itu pemahaman sebelumnya dikatakan 6% populasi US alah dan 1% alergi gluten.

Namun kajian diterbitkan pada tahun 2017 oleh Dr Alessio Fasano seorang pakar usus mendapati gluten memberi kesan keradangan usus kepada SEMUA orang. Kajian tidak banyak dan konklusif. Cuma saya secara peribadi sentiasa ambil jalan selamatlah.

Makanlah roti ni dengan berpada-pada dan berwaspada. Dua-dua pun boleh makan tapi amalan pilihan saya jelas bukan? Saya tak pernah kira kalori jadi saya pilih makanan yang lebih fitrah. Amalan nenek moyang kita ?? Kalau nak lagi lagi kurus. Saya SKIP breakfast??? Garis panduan USDA terbaru mengatakan tiada bukti kukuh skip breakfast ini bahaya untuk kesihatan.

Semoga perkongsian ini memberi pencerahan kepada ramai yang keliru. SHARE jika bermanfaat kepada keluarga dan rakan sekeliling kita.

Hafiz Sulaiman,
– Pejuang Kesihatan.