‘Apa Salah Hospital Kerajaan?’, Doktor Ini Bidas Tanggapan Buruk Orang Ramai Terhadap Hospital Kerajaan

678

Orang kita seringkali membandingkan kehebatan perkhidmatan yang diberikan di hospital swasta lebih baik daripada hospital kerajaan. Namun, ramai juga yang masih tidak mengetahui bahawa tidak semua perkara hospital swasta boleh uruskan hingga pasti akan merujuk sesuatu kes ke hospital kerajaan.

Tidak dinafikan waktu menunggu di hospital kerajaan agak lama berbanding di hospital swasta, namun kita kena tahu mengapa perkara sedemikian berlaku, ini kerana ia bertujuan untuk Dr. serta jururawat mengesahkan kesakitan yang kita alami. Semuanya mestilah melalui beberapa peringkat pemeriksaan serta kajian.

Terpanggil dengan isu itu, Dr. Say Shazril membuat satu hantaran di Facebook miliknya untuk menjelaskan keadaan sebenar serta hubungkait di antara hospital swasta serta kerajaan.

BACA: Selain Berhenti Makan Sebelum Kenyang, Ini 3 Lagi Tip Kekal Sihat Tun Dr. Mahathir Mohamad

Dia menyatakan bahawa:

Topik : Apa Salah Hospital Kerajaan?

Baby sy admit wad sejak Selasa for acute bronchiolitis (jangkitan virus di paru2). Rmi yg dm sy bertanye “Knape gi hosp kerajaan, nape xgi private?”. Sy tny balik “Ape salahnye hospital kerajaan, teruk sgt ke?”. Xdinafikan baby sy masuk wad stlh 18jam menunggu di kecemasan tp adakah semata2 sb long waiting time ni menyebabkan hosp kerajaan mendpt reputasi sebegini? Cukup tidak adil.

Nak kate “xsuke doktor latihan (houseman) dtg tny soalan bnyk2 & cucuk anak bnyk2 kali”, well semua pakar kt luar sana was once a doktor latihan & kalau kite xbg mrk peluang tuk tny soalan bnyk2, tuk cucuk anak kite, mase dpan nnt xkn ade pakar2. Nak kate “misi2 hosp kerajaan kasar & garang2” well mesti ade sebab misi jadi gtu & sebabnye sila amik cermin tengok diri sendiri cz manusia ni simple, kita xkn kasar2 & garang2 kecuali kite berurusan dgn org yg bebal. Jika anda bebal maka bebal lah layanan yg akan anda terima tp jika anda baik nescaya manis semua misi2 ni.

BACA: Lelaki Kalau Badan Nak Kekal Sihat, Lebih Baik Elak 5 Amalan Ini Selepas Makan

Baby sy pd awalnya diletakkan di wad biasa & tiba2 satu hari kesihatan dia merudum yg mana dia memerlukan oxygen yg kuat & nebulization setiap jam maka dia dipindahkan ke wad kritikal. Sekirany sy masuk hosp swasta kemungkinan besar mrk akan transfer baby sy ke hospital lain & pertukaran memakan masa + melambatkan rawatan. Atas sb ni sy teramat bersyukur sy pilih hosp kerajaan krn slaluny kemudahan hosp kerajaan lengkap. Sy xckp yg hosp swasta xbaguih tp apa yg sy cuba sampaikan hosp kerajaan sama ja kebagusannya maka jgn pndng remeh hosp kerajaan k peeps? Baby sy pun naik berkerut, ikut daddy dia.

Tinggalkan Komen