Penuaan tidak dapat dielakkan dalam kitaran hidup seseorang. Ia berlaku kepada sesiapa sahaja daripada kita, walaupun kuat dan sihat. Sebaik sahaja memulakannya, anda mungkin mengalami banyak perubahan yang tidak dijangka di dalam badan, seperti refleks yang perlahan, tulang yang lemah, kedutan, masalah ingatan dan insomnia. Beberapa kesan awal penuaan muncul sekitar usia 35 dan kemudian cenderung meningkat dengan cepat.

Elemen paling penting untuk menentukan berapa cepat dan lambat umur anda adalah bagaimana anda bersenam dan jenis senaman yang anda lakukan. Yang menghairankan, terlalu banyak senaman yang boleh mempercepatkan proses penuaan.

Bersenam Terlalu Lama Membuatkan Anda Cepat Tua

SENAMAN YANG TERLALU LAMA BUAT ANDA NAMPAK TUA?

Selain membawa kepada kesihatan dan kecergasan, melakukan terlalu banyak senaman adalah punca utama meletakkan badan anda di bawah tekanan yang melampau dan stres. Dan apabila anda tertekan, kortisol dilepaskan pada tahap yang tinggi. Kortisol boleh menyebabkan keletihan, kehilangan ingatan, berat badan perut, insomnia dan malah lebih menakutkan, memecahkan kolagen – risiko penuaan pra-matang.

Bersama dengan kortisol, apabila anda bersenam, badan anda mengeluarkan hormon yang dipanggil endorfin dalam masa 30 minit. Ini hormon rasa baik yang berinteraksi dengan reseptor di dalam otak dan mewujudkan perasaan positif di dalam badan. Tetapi apabila anda memaksa badan anda untuk bersenam berlebihan, anda tidak lagi merasa teruja dan euphoric. Sebaliknya, anda mungkin merasa mual dan letih sepanjang masa. Jika anda terus mengulanginya, badan anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk sembuh. Dan anda berusia lebih cepat.

IKLAN

Bersenam Terlalu Lama Membuatkan Anda Cepat Tua

JADI APAKAH SENAMAN YANG BAIK?

Daripada senaman berlebihan, anda perlu memikirkan cara untuk melakukannya dengan betul dan menikmati manfaat terbaik daripada senaman. Semua yang anda perlukan adalah kira-kira 30-40 minit senaman empat kali seminggu.

Anda boleh melakukannya dua kali seminggu, dan kemudian menghabiskan dua hari kepada latihan kekuatan, menari dan yoga. Ambil masa yang cukup antara senaman.

IKLAN

Masukkan yoga dalam rutin kecergasan anda adalah disyorkan. Yoga bukan sahaja mengekalkan fokus otak anda, melegakan otot dan semangat anda, membawa anda fleksibiliti, tetapi ia juga membantu anda kelihatan lebih muda, mencegah jerawat, dan mengurangkan proses penuaan.

Anda boleh cuba beberapa langkah Yoga seperti Child’s Pose, Down-ward Dog, Legs-Up-The-Wall dan Sun Salutations. Kesemua mereka boleh berbuat baik dengan meningkatkan aliran darah dan menjadikan kulit berseri bercahaya.

IKLAN

Senaman adalah bermanfaat bagi kebanyakan kita tanpa mengira umur, dengan syarat anda melakukannya pada tahap yang stabil dan teruskan dengan tempoh garis panduan. Ingat supaya tidak bekerja terlalu keras jika anda tidak mahu lebih berusia daripada umur. Lakukannya dengan bijak dengan senaman yang sederhana akan lebih bermakna untuk kesihatan, kemudaan, jangka hayat anda.

Bersenam Terlalu Lama Membuatkan Anda Cepat Tua

Oleh : Farah Aziz

Sumber : https://hellodoktor.com/

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI