Selalu kita dengan orang pitam dan kena strok di tanda mahu pun bilik air kan? Tapi pernah tak korang terfikir kenapa insiden ini berlaku di bilik air secara tiba-tiba?

Sebenarnya kalau korang nak tahu ada dua sebab utama mengapa perkara ini terjadi iaitu cara mandi yang salah dan tentulah bilik air atau tandas adalah tempat yang paling disukai dan dihuni syaitan. Oleh sebab itu kita sebagai umat islam disarankan membaca doa sebelum masuk ke bilik air.

Strok adalah “serangan otak”. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Ia berlaku apabila aliran darah ke kawasan otak dipotong atau terhenti. Apabila ini berlaku, sel-sel otak hilang oksigen dan mula mati. Apabila sel-sel otak mati semasa strok, keupayaan yang dikawal oleh kawasan otak seperti memori dan kawalan otot hilang. Pengetahuan dalam kehidupan tentang cara mencegah strok amat penting supaya anda dapat bertindak awal dalam apa jua kebarangkalian yang mungkin berlaku.

6 Kesalahan Ketika Mandi, Jangan Buat Kalau Tak Nak Kena Strok Di Bilik Air

 

Kerana cara mandian yang salah!

Menurut sumber seorang penceramah professor uitm yang juga terlibat dengan majlis sukan negara menasihatkan supaya semasa mandi jangan basahkan kepala dulu,basahkan bahagian badan. Ini kerana apabila kepala basah dan sejuk, darah semua akan mengalir ke kepala untuk memanaskan kepala , logik ‘warm blooded human’ dan jika ada saluran darah sempit, mungkin boleh menyebabkan saluran darah pecah. Ini kerapkali berlaku di bilik mandi.

Bermula dari segayung siramkan di telapak kaki.

Segayung di betis.

Segayung di paha.

Segayung di perut.

Segayung di bahu.

Berhentilah sejenak 5-10 saat.

Cara mandi ini baik bagi semua peringkat umur terutama yang mempunyai sakit diabetes, darah tinggi, kolesterol dan migrain/sakit kepala sebelah.

IKLAN

6 Kesalahan Ketika Mandi, Jangan Buat Kalau Tak Nak Kena Strok Di Bilik Air

Ini Cara Mandi Yang Betul

  1. Baca doa atau sekurang-kurangnya baca bismillah sebelum masuk bilik air bagi orang islam.
  2. Jangan tergesa-gesa dan berhati-hati.
  3. Mulakan dengan bahagian kaki, siram tapak kaki.
  4. Kemudian, barulah siram betis diikuti peha dan perut.
  5. Selepas itu, barulah siram dibahagian bahu anda.
  6. Berhenti sekejap, pada waktu ini kita akan dapat rasakan wap atau angin keluar dari ubun-ubun.
  7. Akhir sekali barulah basahkan kepala.

 

6 Kesalahan Ketika Mandi, Jangan Buat Kalau Tak Nak Kena Strok Di Bilik Air

 

IKLAN

BAGAIMANA CARA MENCEGAH STROK?

Mengetahui faktor risiko strok anda, mengikuti cadangan doktor anda dan mengamalkan gaya hidup yang sihat adalah langkah terbaik yang anda boleh ambil untuk mencegah strok. Langkah-langkah ini boleh membantu anda mengelak strok lain. Penjagaan lanjut yang anda terima di hospital juga memainkan peranan. Strategi pencegahan strok adalah sama seperti strategi untuk mencegah penyakit jantung. Antara cara mencegah strok adalah:-

1. MENGAWAL TEKANAN DARAH TINGGI ATAU HIPERTENSI

Salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko strok anda adalah dengan mengekalkan tekanan darah anda. Jika anda mempunyai strok, menurunkan tekanan darah anda boleh membantu mencegah serangan iskemia sementara atau strok. Selain mencadangkan perubahan gaya hidup, doktor anda mungkin memberi ubat untuk merawat darah tinggi tekanan. Ia merupakan cara mencegah strok yang mudah.

2. MENURUNKAN JUMLAH KOLESTEROL DAN LEMAK TEPU

Makan kurang kolesterol dan lemak, terutamanya lemak tepu dan lemak trans, boleh mengurangkan lemak atau plak di arteri anda. Jika anda tidak dapat mengawal kolesterol anda melalui perubahan diet sahaja, doktor anda boleh menetapkan ubat penurun kolesterol. Ia merupakan cara mencegah strok yang bagus kerana bukan sahaja ia memberikan manfaat kepada pesakit strok, ia juga dapat mencegah peningkatan berat badan atau diabetes.

3. BERHENTI MEROKOK

Merokok dapat menimbulkan risiko strok untuk perokok. Perokok bukan sahaja membahayakan kesihatan diri mereka, malah ia juga merbahaya kepada orang lain. Menggantikan penggunaan tembakau dapat mengurangkan risiko angin ahmar. Cara mencegah strok ini bukan sahaja dapat mencegah penyakit angin ahmar, tetapi ia juga dapat memberikan manfaat yang besar kepada kesihatan anda terutamanya dalam mencegah penyakit yang kronik.

IKLAN

4. MENJAGA BERAT BADAN ANDA

Anda boleh menguruskan diabetes dengan diet, senaman, kawalan berat badan. Hal ini kerana, pesakit strok mempunyai kaitan dengan masalah berat badan yang berlebihan ataupun ia dikenali sebagai diabetes. Ia juga menyumbang kepada faktor risiko strok lain, seperti tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular dan diabetes. Cara mencegah strok adalah dengan menjaga berat badan anda sebaik yang mungkin samada anda berjumpa dengan doktor ataupun sebagainya.

5. LAKUKAN SENAMAN DENGAN LEBIH KERAP

Latihan aerobik atau kardio dapat mengurangkan risiko strok anda. Latihan yang kerap boleh menurunkan tekanan darah anda dan meningkatkan tahap kesihatan keseluruhan saluran darah dan jantung anda. Ia juga membantu anda mengurangkan berat badan, mengawal diabetes dan mengurangkan tekanan. Secara beransur-ansur lakukan sehingga 30 minit. Aktiviti seperti berjalan, berjoging, berenang atau berbasikal dapat membantu anda dengan cara mencegah strok yang betul.

6. BERHENTI ATAU KURANGKAN MINUM ALKOHOL

Alkohol boleh menjadi faktor risiko untuk mendapat strok. Pengambilan alkohol berlebihan dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, strok iskemia dan strok hemoragik. Alkohol juga boleh memberikan tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil. berjumpa dengan doktor anda tentang apa yang sesuai untuk anda lakukan. Ia merupakan satu cara mencegah strok yang wajar anda lakukan kerana tidak banyak manfaat dengan minuman seperti ini.

7. ELAKKAN PENGAMBILAN DADAH HARAM

Ubat-ubat yang tertentu, seperti kokain dan methamphetamines, dibuat atas faktor untuk strok iskemia sementara atau strok sepenuhnya. Dadah jenis kokain dapat mengurangkan aliran darah tetapi ia juga boleh menyebabkan penyempitan arteri. Cara mencegah strok adalah dengan mengelakkan pengambilan bahan yang terlarang ini kerana ia hanya membinasa diri anda sahaja.

Sumber : Viral Muafakat Johor

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI