Ramai yang beranggapan bahawa lelaki tidak memerlukan alat solek atau panduan kecantikan dalam penjagaan tubuh badan.
Lelaki juga seperti wanita, kaum Adam ini harus memberi layanan istimewa kepada tubuh badan mereka kerana ia merupakan aset penting dalam kehidupan harian.

Banyak produk baharu yang sesuai untuk mereka yang ingin menjaga kecantikan namun tidak berkesempatan kerana faktor masa. Paling utama, lelaki harus menumpukan perhatian pada cara pencukuran.

Lelaki harus pakar dalam soal ini kerana untuk tampil menarik, seorang lelaki harus bijak menggunakan pisau cukur dengan baik. Jambang, misai dan kumis mencerminkan keperibadian seorang lelaki.

Ini menurut perspektif wanita. Berikut merupakan tip untuk anda mencukur dengan baik.

Bersihkan wajah

Bersihkan Wajah & Gunakan Pisau Pencukur Yang Betul, Ini Tip Asas Lelaki Untuk Nampak Lebih Kacak
.

Kekangan masa menyebabkan anda kurang meneliti setiap langkah untuk mencukur. Ada antara anda terus sapu krim ke muka. Seperti wanita, permukaan muka lelaki juga harus dijaga.

Jika anda terlalu malas untuk membasuh muka dengan pencuci muka, anda hanya perlu basuh muka anda dengan air suam saja.

IKLAN

Kulit muka anda lebih bersedia untuk menerima perubahan jika anda tidak terburu-buru dalam mencukur. Dalam pada masa yang sama, pembersih muka dan air suam boleh menghindari wajah anda dari kusam dan rosak. Jadi, jangan ambil mudah dengan bahagian muka ini.

Cara mencukur

Bersihkan Wajah & Gunakan Pisau Pencukur Yang Betul, Ini Tip Asas Lelaki Untuk Nampak Lebih Kacak
.

Mulakan mencukur dari bahagian rahang, leher dan pipi. Bahagian ini menjadi keutamaan atas beberapa sebab.

Salah satunya ia dapat mengelakan kulit anda dari terluka. Tidak seperti wanita, mereka boleh menutup bahagian terluka selepas mencukur kerana mereka biasanya mencukur di bahagian kaki.

Wajah yang penuh dengan luka dan berparut, tidak akan membolehkan wanita mendekati anda. Jadi harus diambil perhatian lebih.

IKLAN

Kumis dan janggut perlu mendapat perhatian khusus kerana anda mungkin ingin mengikut pola dan gaya yang ada inginkan.

Cukur searah dengan tumbuhnya anak rambut. Tarik pisau cukur dengan jalur searah supaya kulit anda tidak luka. Hati-hati dalam mencukur.

Pilih pisau cukur yang bagus

Bersihkan Wajah & Gunakan Pisau Pencukur Yang Betul, Ini Tip Asas Lelaki Untuk Nampak Lebih Kacak
.

Pencukur elektrik mudah digunakan dan menjimatkan masa, dan memerlukan kurang penyediaan daripada pencukur tradisional, dan sedikit lebih lembut bagi kulit sensitif.

IKLAN

Walau bagaimanapun, untuk beberapa jenis rambut, alat cukur elektrik cenderung untuk meninggalkan keputusan yang tidak rata atau sisa pada wajah.

Kerana itu, pisau cukur tradisional berfungsi dengan baik pada semua jenis kulit dan untuk semua jenis rambut.

Kepada anda yang mengalami masalah berterusan apabila bercukur, boleh menggunakan pisau cukur yang direka khas, biasanya dipasarkan untuk lelaki yang mempunyai rambut kasar.

Kuncinya adalah pisau cukur tidak boleh dipotong terlalu dekat, jadi rambut tidak tumbuh ke dalam kulit. Penggunaan cecair pra-dicukur atau serbuk khas, dan penjagaan selepas mencukur pada pencukur juga boleh membantu.

Jika anda mempunyai jerawat dan perlu mencukur kawasan tersebut, cuba gunakan pencukur elektrik dan pisau cukur yang mempunyai peranti keselamatan yang terletak pada pinggir bilah untuk menentukan keselesaan.

https://www.youtube.com/watch?v=crPc455oynI&t=182s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI