Betulke Tali Leher Boleh Menaikkan Lagi Aura Seksi Lelaki?
Businesswear

Tali leher adalah sehelai kain yang panjang yang dipakai untuk tujuan hiasan di leher apabila mengenakan kemeja berlengan panjang.Kebiasaannya, lelaki memakai tali lehersebagai sebahagian daripadapakaian kerja atau untuk pakaian formal.

Tali leher juga boleh dipakaisebagai sebahagian daripada pakaian seragam seperti tentera,sekolahdan pelayan restoran.

Walau bagaimanapun, selari dengan trend semasa, pemakaian tali leher telah menjadi semakin trendy dan sebagai item santai yang diikat longgar di sekitar leher dan biasanya tidak diketatkan.

Betulke Tali Leher Boleh Menaikkan Lagi Aura Seksi Lelaki?

IKLAN

Walaubagaimanapun, ada beberapa tip ringkas yang biasanya di ambil kira andai kata mahu mengenakan tali leher untuk ketempat kerja.

Tip ini cuma boleh digunapakai untuk pemakaian secara biasa/tradisional tanpa mengira situasi bergaya secara trendy.

IKLAN
  1. Tali leher amatlah sesuai untuk dipakai bersama kemeja berlengan panjang.
  2. Hujung tali leher (yang bersegi tiga) haruslah menyentuh kepala tali leher. Maksudnya, ikatan tali leher itu tidaklah terlalu panjang dan tidaklah terlalu pendek.
  3. Warna tali leher mestilah contrast daripada warna kemeja anda, walaubagaimanapun, warna tersebut mestilah saling melengkapi. Contoh kalau kemeja berwarna hitam, tidak perlulah memakai tali leher berwarna putih, mungkin warna silver sesuai, atau warna yang sedikit gelap.
  4. Sekiranya andai memakai kot, disarankan agar pin tali leher digunakan dan kedudukannya adalah di tengah tengah tali leher. (Pin tali leher banyak kategori seperti tie bar, collar bar dan juga tie pin sendiri.)

Betulke Tali Leher Boleh Menaikkan Lagi Aura Seksi Lelaki?

Bagaimana memilih tali leher?

IKLAN
  1. Perkara pertama yang harus diambil kira apabila membeli tali leher adalah memilih atau mencari tali leher yang panjang supaya ia kelihatan kemas apabila dipakai.
  2. Panjang tali leher seharusnya lebih kurang 55 inci dan lebar kepalanya haruslah lebih kurang 1 1/2 inci.
  3. Fabrik yang terbaik bagi tali leher adalah dari buatan silk, diikuti dengan polyester, polyester campuran dengan silk dan wool atau cotton.

Selamat memilih tali leher dan selamat memakai tali leher ke kelas atau ke tempat kerja!

 

sumber: lelakisihat.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI