‘Biar Berat Otot, Bukan Lemak’, Coach Ini Kongsi Cara Buang Lemak Dari 82kg Ke 70kg

2737

Semua orang mahu kurus dan mempunyai bentuk badan yang ideal. Namun tidak semua orang tahu macamana cara untuk besarkan otot serta buang lemak dalam badan. Mana tidaknya, orang kata nak tambah sangat mudah, nak buang lemak tu yang susah.

Lemak memang penting untuk badan, tetapi yang betul-betul digunapakai oleh badan tidak sebanyak yang kita miliki hingga perut menggeleber.

MASKULIN sempat berbicara dengan seorang Jurulatih Kecergasan iaitu Coach Ariff Kamarul. Dia berkongsi bagaimana perjalanannya suatu ketika dahulu yang pernah bertubuh gempal dan kini mempunyai bentuk badan yang diimpikan oleh semua lelaki.

BACA: Nak Kekal Kurus & Sihat, Lelaki Kena Selalu Bangun Awal Pagi, Ini 5 Kebaikannya

Ikuti perkongsiannya di bawah ini:

1. Sebab badan boleh terlebih berat

Kerana pengambilan gula, garam dan minyak berlebihan

2. Motivasi

Saya mmg seorg yang aktif dalam sukan (any sports), jadi saya ingin mengembalikan bentuk badan semasa aktif. Supaya ketahanan, stamina, tenaga kembali di tahap maksimum.

3. Contoh menu diet yang diambil setiap hari

Semasa diet, saya fokus pada kalori defisit. Kawal portion makanan & minum 3-5L air kosong sehari.

4. Tip menahan diri daripada makan berlebihan ketika diet

Saya cukup kan meal seharian sebanyak 5x. Pagi breakfast pukul 7am, snacking 10am, lunch 12:30pm, snacking 5pm, dinner 8pm. Dengan cara ni saya dapat kawal & tahan diri dari selera makan. Memang badan manusia perlu makan setiap 3-4 jam (makanan yang sihat) untuk kekal metabolism sentiasa tinggi.

5. Badan mula menunjukkan perubahan

Badan mula menampakkan berurat, terutama bahagian lengan. Ini menunjukkan lemak mula mengecil & otot mula mengembang.

BACA: Kerana Ingin Elak Penyakit Diabetis, Lelaki Ini Kongsi Cara Dia Turun Dari 180Kg Ke 95Kg

6. Senaman yang diamalkan 

Saya bersenam seminggu 3-4x. Setiap senaman sehari 1 jam & fokus pada bahagian yang banyak lemak. Pelbagaikan senaman & kardio sekali.

7. Berpuas hati dengan berat terkini

Alhamdulillah sangat berpuas hati, sebab apa yang penting adalah ukuran dari segi otot dalam badan. Konsep badan manusia sangat mudah, otot perlu lebih dalam badan baru lemak mula mengecil. Dan barulah badan mula menampakkan perubahan positif yang ketara.

8. Tip kekalkan motivasi diri

Bagi saya, motivasi ada di mana-mana. Apa yg perlu kita lakukan adalah tindakan terutama bila ianya berkenalan dengan badan & kesihatan. Tak perlu risau pada sempurna atau tidak dalam tindakan kita. Moto saya ‘KESEMPURNAAN AKAN HADIR BILA KITA MELAKUKAN TINDAKAN SEKARANG’.

9. Ada membuat rujukan dengan pakar senaman

Saya banyak rujuk pada pakar- pakar senaman & majalah senaman juga. Salah satu pada majalah Maskulin sendiri.