Man driving photo created by diana.grytsku - www.freepik.com

Dalam pemanduan kereta pastinya anda pernah berdepan situasi terpaksa brek mengejut. Apabila ia berlaku adakah anda dapati kereta dapat berhenti dengan lancar atau muncul pula masalah lain seperti stereng bergegar dengan kuat?

Tahukah anda statistik umum menunjukkan banyak kemalangan jalan raya berpunca daripada kegagalan brek berfunsi dengan baik. Ia terutamanya kegagalan fungsi brake pad ketika berdepan situasi mencemaskan. Dan inilah jenis kerosakan yang sangat bahaya anda selaku pemandu dan juga pengguna jalan raya yang lain.

Bila Brek Ditekan Stereng Bergegar Bukan Main Kuat, Apa Punca Sebenar Masalah Ini!
Drive car photo created by ArthurHidden – www.freepik.com

Ikuti perkongsian tip memeriksa bagaimana untuk kenal pasti dan memeriksa sistem brake pad kereta anda.

Ikuti tips lengkap di bawah ini,

BAGAIMANA NAK TAHU BILA BRAKE PAD PERLU DITUKAR?

IKLAN

LAMPU BREK MENYALA

Ini ada pentunjuk paling mudah yang menunjukkan system brake anda problem. Punca utama ada samaada brake pad telah habis atau minyak brake berkurangan. Periksa jenis minyak brake yg kereta anda pakai pada penutup tangki minyak brek kereta anda supaya tidak salah pakai minyak.

MINYAK BREK BERKURANGAN

Periksa paras minyak brek pada tangki atau tempat masuk minyak brek. Pastikan ianya sentiasa dalam paras maximum. Boleh tambah terus minyak brek atau bawa ke bengkel untuk proses bleeding system brake.

IKLAN
Bila Brek Ditekan Stereng Bergegar Bukan Main Kuat, Apa Punca Sebenar Masalah Ini!
Car photo created by fxquadro – www.freepik.com

TERDAPAT BUNYI NYARING & BISING KETIKA MEMBREK

Apabila brake pad terlalu nipis melepasi tahap minimum atau tahap selamat, pin indicator pada brake pad akan bergesel dengan disk rotor. Bunyi nyaring yang terhasil dari geseran ini adalah amaran brake pad nipis dan perlu ditukar segera.

JARAK MASA BERHENTI LEBIH LAMA ATAU JAUH

Puncanya mudah, permukaan brake pad dan brake rotor tidak rata atau terlalu banyak habuk. Material brake pad tidak lagi mencengkam atas faktor usia. Atau brake pad yang dipakai tidak berkualiti. Jika ini yang anda rasa, terus tukar atau servis system brake kerana ianya sangat bahaya. Bayangkan keadaan jika anda perlu brek emergency.

IKLAN
Bila Brek Ditekan Stereng Bergegar Bukan Main Kuat, Apa Punca Sebenar Masalah Ini!
Foto: Automoblog

STERING BERGEGAR KETIKA BREK DITEKAN

Punca utama adalah brake rotor tidak rata, boleh cuba skimmed disc iaitu meratakan semula brake rotor atau jika sudah terlalu nipis, perlu terus tukar.

TERASA KOSONG SEMASA TEKAN BREK

Ini mungkin berpunca sebab ada angin dalam salur minyak brek atau kerosakkan pada pedal brake itu sendiri. Jika ada angin, perlu buat proses bleeding semula di bengkel.

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat untuk keselamatan anda memandu di jalan raya. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=SolT1Y98Qd4&t=136s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI