Antara bahagian otot yang cukup dipandang serius dan dijaga rapi oleh lelaki ialah bisep dan trisep. Jadi tak hairanlah banyak sangat tip serta corak latihan untuk teknik senaman bisep di Internet.

Sebagai seorang lelaki adalah normal untuk anda bercita-cita mempunyai lengan yang mantap dan pejal. Bahagian yang sering menjadi tumpuan anda tak lain tak bukan ialah bisep dan trisep.

Teknik Senaman Bisep Mudah 15 Minit Setiap Hari

Malah dalam banyak tinjauan yang telah dilakukan antara anggota badan yang paling menarik perhatian wanita selain punggung ialah lengan dan juga perut.

Jadi tak hairanlah ramai yang sanggup berbelanja tinggi dan berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan lengan yang ‘sado’. Tapi dengan hanya berharap sahaja ia tak akan menjadi kenyataan.

Buat anda yang mengidan otot lengan penuh berotot dan berurat, ikuti 5 langkah senaman mudah bagi mendapatkan apa yang diimpikan.

IKLAN

1. Curls

Teknik Senaman Bisep Mudah 15 Minit Setiap Hari

Bagaimana nak lakukan gerakan ini? Bertenang, gerakan curls ini dapat membentuk otot lengan dengan anda menggunaka barbel atau dumbel. Untuk permulaan, mulakan dengan beban yang ringan. Pastikan posisi barbel pada kedua sisi tubuh, lalu gerakkan beban ke arah dada.

Ketika mengangkatnya sila jangan gerakkan siku. Pastikan juga siku tetap berada di sisi tubuh. Lakukan gerakan ini sebanyak 12 kali. Selain itu, gerakan ini dapat divariasikan dengan curls yang lain. Caranya dengan menekuk siku, lalu menarik beban ke bahagian dada. Ulanginya juga sebanyak 12 kali.

2. One-leg rear-delt raise

Teknik Senaman Bisep Mudah 15 Minit Setiap Hari

IKLAN

Pilih barbell berat antara 2 atau 3 kilogram. Posisikan badan anda mendepakan ke dua belah tangan dengan beban barbel. Angkat satu kaki ke belakang sambil condongkan tubuh ke depan. Tahan posisi tubuh sejajar dan lurus dari kepala hingga kaki. Selepas itu buat gerakan seperti burung gerakkan sayap sebanyak antara 10 ke 15 kali.

3. Push up

Teknik Senaman Bisep Mudah 15 Minit Setiap Hari

Ini senaman paling asas dalam senaman namun mempunyai impak yang sangat baik. Ia bukan hanya mampu membakar kalori, tetapi ia juga menjadi salah satu cara untuk anda membesarkan otot lengan dengan efektif.

IKLAN

BACA: Dapatkan Body Bak Model Kecergasan Dengan 7 Senaman Ini!

4. Lengan dan kaki di arah berlawanan

Dalam keadaan badan anda berlutut dengan posisi tangan menyentuh lantai sejajar bahu dan lutut sejajar pinggul. Angkat kaki kiri lurus ke belakang dan gerakkan lengan kanan lurus ke depan. Tahan selama lima saat kemudian lakukan gerakan sama dengan kaki kanan dan lengan kiri. Ulang kira-kira 15 kali.

5. Triceps down dog

Teknik Senaman Bisep Mudah 15 Minit Setiap Hari

Mula-mula posisikan badan anda seperti hendak melakukan plank dengan kedua telapak tangan serta jari-jari kaki menyentuh lantai. Kemudian letakkan kedua siku ditekuk untuk menopang tubuh dalam posisi lurus. Naikkan sedikit pinggul dan dan lengan lurus. Ketika menaikkan pinggul cuba pastikan tapak kaki menyentuh lantai. Cuba tahan selama beberapa saat kemudian kembalikan kepada posisi asal seperti plank. Anda boleh ulang gerakan ini sebanyak 10 kali.

Jom follow IG MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI