Foto: pressfoto - www.freepik.com

Bekerja lebih masa suatu ketika dahulu dianggap sebagai rajin dan dedikasi tiada berbelah bahagi kepada majikan. Namun pada zaman sekarang sejauh manakah budaya kerja sampai lewat malam atau stayback ini masih relevan.

Pada hemah MASKULIN, stayback ini boleh diamalkan bergantung kepada jenis kerja dan industri. Sebagai contoh kerja yang melibatkan perlu menyiapkan projek secepat mungkin di atas keperluan atau perlu mengikut deadline singkat. Seperti penggambaran atau menyiapkan sesuatu produk untuk diberikan kepada klien atau pelanggan.

Namun bagaimana pula dengan mereka yang kerjanya hanya berkisar di dalam pejabat. Mungkin ada di antara anda tidak tahu negara Barat yang mempunyai indeks gembira pada ranking tinggi seperti Denmark, Finland, Sweden dan Switzerland menyaksikan majoriti rakyatnya bekerja tidak lebih lapan jam sehari.

Malah kerajaannya menyeru agar rakyat mereka pulang dan menggunakan waktu berkualiti untuk bersama keluarga dan melakukan aktiviti kegemaran masing-masing.

Budaya Kerja Stayback, Boleh Jejaskan Kesihatan & Hubungan Sosial
Foto: tirachardz – www.freepik.com

Mungkin agak terbalik di negara kita. Pergi kerja turun Subuh, baliknya sudah masuk Maghrib. Bertemu mata dengan anak-anak pun sekejap sahaja. Ada beberapa sebab mengapa kerja tidak dapat disiapkan sepanjang tempoh waktu kerja.

Dan jika ia tidak dilakukan dengan baik, maka sebab itulah ramai yang memilih stayback selain faktor ingin menunjuk rajin. Berikut MASKULIN kongsi beberapa sebab mengapa kerja tidak dapat disiapkan ketika waktu pejabat.

IKLAN

Cara kerja tiada sistem

Seorang pekerja yang bagus sentiasa merancang setiap kerja yang dilakukannya. Jika sebelum masuk bulan baru kita sudah pun menyusun jadual kerja, kemungkinan untuk berjaga malam di pejabat tidak akan berlaku. Risiko perjalanan kerja anda juga tidak akan terganggu biarpun menerima banyak tugasan ‘last minute’ daripada bos.

Kaki tangguh

Kerja bukannya sukar mana pun, tetapi masa untuk disiapkan mengambil masa berbulan-bulan. Kalau boleh, sasarkan kerja penting dan kurang penting yang mana harus diselesaikan terlebih dahulu.

Jangan apabila ada kerja baru, anda bertangguh-tangguh dengan hanya alasan kerja dulu baru disiapkan. Kalau boleh, buatlah senarai tugasan setiap hari atau malam sebelum tidur untuk mengelakkan kerja jadi tertangguh.

Pura-pura sibuk

Tidak ramai tahu apa yang harus dilakukan jika bekerja lebih dari waktu kebiasaan. Tumpuan mereka juga bukannya 100% untuk kerja, tetapi digunakan untuk berbual-bual di telefon atau buat-buat sibuk.

IKLAN

Contohnya lalu-lalang memegang fail ke hulu ke hilir semata-mata ingin menunjukkan anda memang seorang yang sibuk. Sudahnya apabila menjelang petang, tekanan kerja makin bertambah kerana banyak kerja yang perlu disiapkan sebelum waktu pulang. Mulalah stres tidak tentu pasal.

Budaya Kerja Stayback, Boleh Jejaskan Kesihatan & Hubungan Sosial
Foto: master1305 – www.freepik.com

Curi masa

Mencelah untuk ‘ keluar sekejap’ dalam waktu kerja memang perkara biasa. Tipulah kalau semua pekerja yang bekerja menghadap komputer atau fokus sesesuatu kerja itu selama 24 jam.

Paling tidak pun, mereka akan ke kafeteria untuk membeli makanan atau keluar menguruskan sesuatu yang penting dalam masa yang sangat cepat. Tetapi perlu diingat, jangan keluar sesuka hati. Sebelum keluar, mintalah izin dan tinggalkan pesan kepada ketua anda.

Nak nampak rajin

Sesetengah syarikat membuat bayaran untuk kerja lebih masa. Itulah sebabnya ada juga mereka yang suka mengambil kesempatan untuk duduk lebih lama di pejabat supaya jam-jam terakhir boleh dikira sebagai bayaran overtime.

IKLAN

Alasan mereka menyiapkan kerja. Sebenarnya kerja yang dilakukan banyak pada membuang masa melayari Internet atau berbual-bual kosong. Buktinya, kerja mudah yang mampu disiapkan dalam masa setengah hari disiapkan hingga larut malam.

Sebab deadline lambat lagi

“Alaa deadline lambat lagi. So, tak payah lah nak terkejar-kejar buat kerja”. Inilah masalah orang kita. Suka sangat bekerja last minute. Tempoh waktu yang diberikan untuk menyiapkan sesuatu kerja tidak mahu diendahkan.

Ingat! Jangan sesekali memandang remeh pada deadline yang diberikan oleh bos anda bagi menyiapkan sesuatu kerja. Biar pun anda bekerja dengan jadual, tetapi risiko kemungkinan bos anda mahukan tugasan perlu disiapkan itu dengan tiba-tiba boleh terjadi. Macam mana keadaan anda masa itu? Sudah pasti kelam-kabut bukan? Jadi elak amalkan tabiat ini.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI