Ada sesetengah orang makan banyak tapi badan tetap kurus. Jenuh nak gemukkan badan dan makan macam-macam tapi berat tak juga naik.

Selalunya orang cari petua untuk turunkan berat tapi untuk orang ‘keding’ yang nampak macam tak sihat, pastinya anda mencari cara untuk menggemukkan badan dengan cara mudah dan berkesan.

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara tetapi masih tidak berjaya, apa kata cuba cara yang dikongsikan Siti Shairah. Mana tahu cara yang diamalkannya ini serasi dengan anda sekali gus membuatkan berat badan anda lebih ideal.

Jom ikuti perkongsiannya.

BACA: Tip Tambahkan Berat Badan Cara Mudah Guna Milo & Banana Milk!

Tips: How to gain weight?

BEFORE START?
Berat: 48.5kg
Tinggi: 165cm
Problem with food: Taksuka susu, kekacang, & cheese. And selera kurang.
My concern: BMI underweight cause I tinggi.

So after make research about food to gain weight, dapatkan nasihat doc & I decide to make timetable, easy tips with target. Doin this just to try & lets see the result!
Target: 58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yang menaikkan berat adalah yang makanan yang I senarai di atas yang I tak suka? But I need to do somthing, cause I’m underweight! So I start the next day!

IKLAN

1. SUSU FULLCREAM

Pagi & malam wajib minum susu at least 1 gelas (sbb tak suka paksa juga). Full cream cause tinggi protein & kibo. Berbeza dengan low fat & yang ada flavour macam choc. I minum brand Dutch Lady.

2. VIT C

Makan vit C 1 capsules / day atau boleh skip selang 2 hari sekali. In 1 week dalam 2/3 biji je. Hari yang skip tu I makan buah je bebanyak. Sedap pon sedap hehe. Tp on the day you take vit C tu, makesure minum 2/3 liter mineral water! Bukan air teh ais mamak ke Starbuck ke ok. Hehe. Vit C is dietary supp, selain daripada untuk skin & etc. Bole bagi selera makan. Membuak rasa, asyik nak makan je. (I need this cause I jenis tank kecik, makan sikit kenyang, selera tak kuat sangat). So perlu vit C untuk membantu selera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Hehe bila dah slera asyik nak kunyah jela.

BACA: 8 Gaya Lelaki Kurus Kena Amalkan Kalau Nak Elak Badan Nampak Sekeping!

3. TIMETABLE MAKAN

Kene makan on time, makesure amik breakfast! Breakfast tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah jee bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dah telan nasi. Jap gi kunyah laa bende lain. Kopok2 ke askem ke, coklat je. Haa gituu. Haha.

IKLAN

4. FOOD TAKEN

Amik kekacang, soys (not suggest for women), dairy milk, & cheese. Makan banyak kali, hehe.

5. REFER DOC

Disclaimer: Makesure chuols refer doc juga ya. Kalau dah underweight kadang sebab cacing juga. Cuba refer doc first okay.

You know what?

I’m doin this semalam genap 1 month! So nak share dengan chuols the result. Dan every week memang timbang & guna penimbang yang sama. The result memang unexpected!

RESULT AFTER 1 MONTH?

BEFORE START 48.5kg

1st week 50.2kg

IKLAN

2nd week 51.2kg

3rd week 52.3kg

4th week 54.5kg

Yeayyy!! Walaupon berat naik, I rasa lemak I tersekat di skala 2 iaitu di pipi & bahagian tidak sepatutnya? Tapi, I’m happy with the result!

Alhamdulillah syukur I’m not underweight anymore! Yes! Goodluck chuols!

Semoga berguna?
#SheeraShareTheTips