Kereta yang dipandu harus memiliki tekanan angin yang mencukupi pada tayarnya. Ia bukan sahaja menjadikan kenderaan yang dipandu sentiasa berada dalam keadaan yang selamat malah anda juga dapat menjimatkan minyak dalam tangki kereta anda.

Anda boleh memeriksa tekanan angin pada tayar anda setiap dua minggu sekali dan kalau boleh, jadikan ia sebagai satu rutin yang wajib.

Guna pressure gauge

Cara Pam Tayar Kereta Dengan Betul, Yang Penting Jangan Tekan Lebih 300 KPA!

Sekiranya anda memiliki pressure gauge dan tekanan menunjukkan pada aras ‘3’, ia sebenarnya sudah mencukupi.

Jika berada di bawah paras itu, perlulah ditambah anginnya dan jika berada melebih paras tersebut, kurangkanlah sedikit anginnya.

Ketahui tekanan air bagi tayar kereta anda

Cara Pam Tayar Kereta Dengan Betul, Yang Penting Jangan Tekan Lebih 300 KPA!

IKLAN

Tekanan angin tayar untuk kereta 1.3 cc & 1.5 cc, tekanan angin yang diperlukan cukup sekitar 190 hingga 230 kpa.

Mengambil contoh yang dipakai adalah rim 15′ tayar 55 siri, standard bagi Proton Gen 2 atau Waja, anda perlu isi tayar depan dengan 210/30 dan tayar belakang pula 190/29.

Kalau anda gunakan kereta Perodua Kancil pula, memandailah dengan isi tekanan angin sekitar lingkungan 180-200 kpa sahaja.

IKLAN

Jika terisi lebih sehingga 300 kpa, silap-silap tayar anda keras macam batu dan kereta boleh melantun-lantun atau bergegar.

Periksa sebulan sekali

Cara Pam Tayar Kereta Dengan Betul, Yang Penting Jangan Tekan Lebih 300 KPA!

Sehubungan itu, anda disarankan untuk memeriksa keadaan tayar kereta anda paling kurang sebulan sekali dengan cara :

IKLAN

Langkah 1 : Beli pengukur tekanan tayar untuk mengukur tekanan dalam tayar kereta anda.

Langkah 2 : Gunakan pam basikal atau pergi ke stesen minyak berhampiran rumah anda. Pastikan tayar kereta anda dalam kenderaan sejuk terutamanya jika anda sudah memandu lebih daripada 2 kilometer.

Langkah 3 : Rujuk kepada manual kereta anda atau pada pintu sebelah pemandu untuk meilhat tekanan tayar yang disyorkan. Sesetengah kenderaan memerlukan jumlah tekanan yang sama bagi setiap tayar, tetapi tayar depan dan belakang selalunya berbeza jumlah tekanannya.

Langkah 4 : Tambah angin jika kurang daripada yang diperlukan atau buang angin jika lebih daripada yang diperlukan. Tekan pin ditengah pada batang injap dengan kuku atau apa-apa peralatan. .

Langkah 5 : Gantikan penutup batang injap. Ulang setiap langkah bagi setiap tayar.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI