Penularan wabak COVID-19 di peringkat global telah mengubah ‘wajah’ dunia dengan begitu drastik sekali.

Sejak beberapa bulan lalu banyak negara telah mengambil langkah melakukan kawalan pergerakan dan juga lockdown untuk mengurangkan kadar jangkitan.

Secara tidak langsung ekonomi dunia juga terjejas dengan teruk. Masyarakat dunia juga tidak lagi boleh mengamalkan norma harian seperti biasa. Setiap hari kita harus berwaspada dengan melakukan penjarakan sosial dan mengamalkan tahap kebersihan yang tinggi.

Sepanjang tempoh ini banyak juga syarikat yang mengambil pendekatan membenarkan kakitangan mereka bekerja dari rumah sebagai langkah untuk mengurangkan jangkitan. Gergasi media sosial dunia, Twitter turut mengambil langkah yang sama.

CEO Twitter Benarkan Staf Kerja Dari Rumah Secara Tetap Dengan Elaun Tambahan
CEO Twitter, Jack Dorsey

Menerusi kenyataan daripada Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Jack Dorsey yang memeberitahu stafnya bahawa mereka boleh bekerja dari rumah secara tetap walaupun selepas pandemik COVID-19 ini berlalu.

IKLAN

Staf Twitter telah mula bekerja dari rumah sejak dua bulan yang lalu dilihat mampu melakukan tugas dengan baik walaupun dari rumah. Jelas Jack lagi hanya pekerja yang memerlukan kehadiran fizikal seperti bahagian penyelengaraan sahaja yang perlu datang ke pejabat.

Sejak awal Mac lalu, Twitter telah menggalakkan staf mereka untuk bekerja dari rumah selepas koronavirus mula menular di Amerika Syarikat. Selain mereka beberapa syarikat gergasi teknologi lain turut mengikuti jejak langkah yang sama. Antaranya Microsoft, Google dan Amazon.

CEO Twitter Benarkan Staf Kerja Dari Rumah Secara Tetap Dengan Elaun Tambahan

IKLAN

Menerusi kenyataan media dari Timbalan Presiden Sumber Manusia Twitter, Jennifer Christie berkata syarikat mereka tidak akan menjadi sama seperti dahulu lagi. Struktur serta operasi syarikat akan berubah.

Malah difahamkan idea bekerja dari rumah ini telahpun dilontarkan oleh Jack Dorsey sebelum merebaknya wabak COVID-19 lagi.

IKLAN

Twitter menjangkakan pejabatnya tidak akan dibuka sekurang-kurangnya sehingga bulan September dengan beberapa pengecualian untuk staf yang benar-benar perlu datang sahaja.

Kesemua acara melibatkan perjumpaan telah dibatalkan untuk sepanjang tahun ini dan perancangan bagi tahun 2021 akan dinilai semula.

Twitter juga telah menambah jumlah elaun kerja dari rumah sebanyak USD1,000 kepada kesemua pekerjanya.

Sumber: Twitter, BuzzFeed

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI