Sebagai lelaki MASKULIN merasakan sagat mustahil untuk anda tidak kenal atau langsung tidak pernah mendengar nama Cristiano Ronaldo.

Reputasi yang dibawa oleh pemain bintang asal Portugal yangpernah menyarung jersi pasukan handalan Sporting Lisbon, Manchester United, Real Madrid dan yang terkini Juventus tersangatlah besar.

Malah tidak keterlaluan untuk kita katakan bahawa Ronaldo merupakan antara figura paling penting dalam dunia bola sepak dunia.

Perseteruan sihat antara dirinya dan Lionel Messi menjadikan generasi sekarang cukup bertuah kerana dapat menyaksikan dua pemain hebat sepanjang zaman ini berentap membuktikan kehandalan masing-masing.

Ronaldo yang kini maraih pendapatan £500,000 (RM2.6 juta) seminggu di kelabnya Juventus turut menjadi wajah penting beberapa jenama seperti Nike, Electronic Arts dan terkini Shopee.

Fakta Tentang Ronaldo Yang Boleh Buat Haters Jadi Malu & Terkesima

IKLAN

Jutaan peminat bola sepak menjadikan dirinya idola dan pemain yang untuk dicontohi. Namun seperti pemain bintang lain, Ronaldo juga pernah berdepan pelbagai tohmahan terutama daripada pihak-pihak yang tak senang dengan kejayaannya.

Malah ada yang cukup obses mencari apa saja ruang untuk mengkritiknya walaupun hal-hal di luar bidang bola sepak seperti penampilan. Namun sejauh manakah kita mengenali sisi di sebalik pemain bintang Ronaldo?

Di bawah merupakan 10 perkara tentang dirinya yang mampu membuatkan seorang haters menjadi peminat kepada pemain hebat ini.

BUT EMAS EROPAH

Fakta Tentang Ronaldo Yang Boleh Buat Haters Jadi Malu & Terkesima

IKLAN

Pada tahun 2011, Cristiano Ronaldo memenangi anugerah but emas selepas menjaringkan 40 gol bersama Real Madrid. But emas itu kemudiannya telah dilelong kerana Ronaldo ingin menjualnya untuk membantu badan kebajikan. Ia telah dijual pada satu majlis lelongan dengan harga £1.2 juta! Wang tersebut digunakan untuk membina beberapa buah sekolah di Gaza, Palestin.

BALLON d’OR

Fakta Tentang Ronaldo Yang Boleh Buat Haters Jadi Malu & Terkesima

Ronaldo sekali lagu mengulangi tindakannya menjual trofi dimenanginya. Kali ini trofi yang cukup bernilai bagi seorang pemain, Ballon d’Or. Trofi istimewa dimenanginya pada tahun 2913 tersebut telah dilelong di London pada sebuah majlis gala-dinner. Ia berjaya dilelong pada harga £530,000 dan wang kutipan digunkan untuk membantu Make-A-Wish-Foundation.

BACA: Wanita Bantu Ronaldo Semasa Dia Kelaparan Ketika Kecil Kini Tampil

IKLAN

DUTA KESAYANGAN

Menggunakan pengaruh dibawa dengan sebaik mungkin. Itulah yang dilakukan oleh Ronaldo. Dia dengan hati terbuka menyokong dan menjadi duta kepada 3 buah badan kebajikan iaitu Save The Children, Unicef dan World Vison.

Fakta Tentang Ronaldo Yang Boleh Buat Haters Jadi Malu & Terkesima

DERMA BONUS KEMENANGAN

Sebagai seorang pemain bintang Ronaldo memupnyai pelbagai klausa bonus di dalam kontraknya sama ada bersama kelab atau badan penganjur. Pada 2013, dia telah dinamakan sebagai salahs eorang UEFA Team of The Year dan melayakkan dirinya membawa pulang £89,000. Ronaldo telah mendermakan kesemua wang tersebut kepada badan kebajikan Red Cross. Dilaporkan ini juga bukan kali pertama dilakukan oleh Ronaldo.

DERMA DARAH

Jika anda perasan, Ronaldo merupakan pemain bola sepak yang bebas daris ebanag tatu. Berbeza dengan pemain-pemain berstatus bintang yang lain, Ronaldo memilih untuk bebas tatu kerana ingin sentiasa menderma darah.

BANTU PESAKIT KANSER

Fakta Tentang Ronaldo Yang Boleh Buat Haters Jadi Malu & Terkesima
Ronaldo bersama ibunya yang menjadi sumber inspirasi kejayaannnya.

Pada tahun 2007, ibunya Dolores Aveiro telah sembuh daripada penyakit kanser. Menyedari akan bahaya penyakit kanser, Ronaldo telah memberi bantuan kewangan berjumlah £120,000 kepada pusat kanser di Portugal yang telah membantu memulihkan ibunya.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI