Banyak negara telah memperkenalkan cukai gula untuk menghindarkan rakyat mengambil jumlah gula dengan banyak, namun kebanyakkan syarikat makanan dan minuman mengubah produk mereka untuk memasukkan pemanis rendah dan sifar kalori daripada gula. Walaubagaimanapun, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa pemanis mungkin mempunyai kesan kesihatan mereka tersendiri.

 

Penyelidikan baru dari Amerika Syarikat, dimana pasukan Biologi Eksperimental tahunan di San Diego, menemui pautan dengan pengambilan pemanis buatan dan perubahan peredaran darah yang dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti dan diabetes yang telah dijalankan kajiannya ke atas 2 kumpulan tikus. Adakah ini bermakna kita perlukan pemanis dan juga gula?

 Gantikan Gula Biasa Dengan Gula Tiruan Juga Boleh Dapat Penyakit Diabetes, Kena Makan Tawar Je Ke?

Pemanis secara amnya adalah bahan yang “tidak berkhasiat” yang bermaksud kita tidak boleh menggunakannya untuk tenaga. Sebahagian daripada campuran ini adalah bahan kimia sintetik, yang dihasilkan untuk meniru rasa gula. Ini termasuk saccharin, sucralose dan aspartame. Pemanis yang lain disempurnakan daripada bahan kimia yang terdapat dalam tumbuhan, seperti stevia dan xylitol. Secara kolektif, pemanis biasanya di nikmati oleh pengamal diet kerana ia diletakkan ke dalam makanan rendah kalori dan minuman yang mengandungi beberapa bentuk pemanis yang tidak berkhasiat.

 

Membantu mengatasi atau membakar krisis obesiti?

Makanan dan minuman yang dibuat secara artifisial telah menjadi popular kerana krisis obesiti di seluruh dunia. Ini kerana gula mengandungi empat kalori di dalam setiap gram, makanan manis dan minuman yang biasanya berkalori tinggi. Pada dasarnya, dengan mengeluarkan kalori ini kita mengurangkan pengambilan tenaga dan ini membantu untuk mencegah kenaikan berat badan.

IKLAN

 Gantikan Gula Biasa Dengan Gula Tiruan Juga Boleh Dapat Penyakit Diabetes, Kena Makan Tawar Je Ke?

Bagaimanapun, bukti-bukti menunjukkan bahawa penggunaan produk-produk manis yang diolah secara buatan mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko kelebihan berat badan atau obes, Penyelidikan telah dibuat yang pemanis tiruan boleh merebak bakteria di dalam usus kita, menyebabkan badan seseorang kurang toleran terhadap glukosa, dan akan blok laluan utama gula.

Penyelidikan baru, dari Kolej Perubatan Wisconsin, Marquette University, melihat beberapa kesan biologi pemanis ke atas tikus yang melibatkan sel. Mereka ingin tahu jika pemanis tiruan mempengaruhi bagaimana makanan digunakan dan disimpan. Ini dipanggil perubahan metabolik dan penyelidikan menggabungkan pelbagai aspek metabolisme yang berbeza sebagai gambaran keseluruhan.

Pasukan ini juga melihat kesan pemanis pada saluran darah dengan mengkaji bagaimana bahan ini mempengaruhi sel-sel yang membentuk lapisan dalaman salur darah.

Gantikan Gula Biasa Dengan Gula Tiruan Juga Boleh Dapat Penyakit Diabetes, Kena Makan Tawar Je Ke?

IKLAN

Para saintis memberi makanan kepada tikus yang mempunyai tahap kesihatan yang sama. Selepas tiga minggu, mereka mengalami perubahan negatif yang signifikan dalam kedua-dua kumpulan tikus. Perubahan ini termasuk kepekatan blood lipids (lemak).

Mereka juga mendapati bahawa potassium acesulfame, khususnya, terkumpul di dalam darah telah merosakkan sel-sel yang mengalirkan saluran darah. Pengkaji menyatakan bahawa perubahan ini “dikaitkan dengan obesiti dan diabetes”. Keputusan ini menunjukkan bahawa pemprosesan lemak berubah kepada memperoleh tenaga daripada sel oleh mengamal pemanis.

 

Hadkan pengambilan

Adakah ia membahayakan? Oleh kerana kajian ini dilakukan pada haiwan dan bukan pada manusia, adalah salah untuk membuat kesimpulan tentang apa yang kebarangkalian kepada seseorang. Walaubagaimanapun, penemuan kajian ini menambah kepada peningkatan penyelidikan yang menunjukkan bahawa pemanis tidak menjadi alternatif kepada gula.

IKLAN

Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah mencadangkan had harian kepada kebanyakan pengamal pemanis hanya mengambil lima miligram per kilogram berat badan, setiap hari.

 

Gantikan Gula Biasa Dengan Gula Tiruan Juga Boleh Dapat Penyakit Diabetes, Kena Makan Tawar Je Ke?

Namun  tidak semua pemanis adalah sama. Kajian terbaru ini memberi tumpuan kepada pemanis tiruan, kerana kebanyakan penyelidikan mengenal pasti kepada kesan negatif. Sesetengah pemanis juga mempunyai kebaikan untuk kesihatan yang boleh merawat obesiti.

Sebagai contoh, Stevia telah menunjukkan peningkatan tekanan darah dan toleransi glukosa manakala xylitol telah ditunjukkan untuk membantu mencegah kerosakan gigi. Ini bermakna memilih jenis pemanis yang anda gunakan mungkin lebih penting daripada gula.

Mungkin nasihat terbaik adalah sederhanakan semua pengambilan. Tidak ada makanan yang baik atau buruk, yang ada hanyalah jumlah pengambilan. Mungkin sudah tiba masanya untuk anda mengelak pengambilan terlalu banyak gula atau pemanis, terutamanya dalam minuman.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI