Sejak kebelakangan ini timbul pula trend baru yang cukup menular di kalangan masyarakat iaitu penggunaan ‘health tag’. Ia cukup popular hinggakan telah habis dijual di farmasi dan juga pasaran secara talian.

Ini kerana helath tag yang cukup laku keras ini didakwa mampu melindungi diri dari sebarang bakteria dan virus. Disebabkan negara dan dunia kini berdepan ancaman COVID-19 maka tidak hairanlah ia menjadi tular dan buruan orang ramai.

Tapi sejauh manakah keberkesaan penggunaan health tag ini untuk cegas wabak COVID-19?

MASKULIN merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Pusat Racun Negara (PRN) semealam menerusi sebuah hantaran di laman Facebook mereka.

Jelas PRN produk yang kini tular dan laris dijual di atas talian ini kononnya bertindak mencegah jangkitan virus dan bakteria melalui pembebasan gas Chlorine Dioxide di sekitar pemakainya.

Mereka turut menyertakan hasil kajian yang telah dilakukan dan diterbitkan menerusi sebuah artikel dari Jepun.

Jika anda sangsi boleh baca perkongsian PRN di bawah:

IKLAN

——————

‘HEALTH TAG’ BOLEH CEGAH WABAK COVID-19?

Belum pun sempat isu penggunaan herba daun semambu untuk rawatan COVID 19 reda, timbul pula dakwaan kaedah pencegahan baru. Kali ini melibatkan produk moden pula iaitu kad gantung di baju (‘health tag’) yang mengandungi bahan kimia Chlorine Dioxide.

Produk yang kini VIRAL dan laris penjualannya melalui atas talian ini kononnya bertindak mencegah jangkitan virus dan bakteria melalui pembebasan gas Chlorine Dioxide di sekitar pemakainya.

IKLAN

Benarkah begitu?

Satu kajian khusus tentang keberkesanan produk seumpama ini telah dijalankan dan diterbitkan melalui artikel “Hidekazu NISHIMURA, Investigation on Practical Usefulness of Body-worn Devices that Claim to Release Chlorine Dioxide. Japanese Journal of Environmental Infections 32(4):222-226. July 2017.

Hasil daripada kajian ini mendapati:
1. Tiada kesan pembasmian kuman atau virus yang berlaku
2. Gas yang dibebaskan adalah sangat rendah atau tidak dapat dikesan langsung

IKLAN

Dapatan ini menunjukkan pemakaian ‘health tag’ adalah TIDAK BERKESAN untuk mencegah jangkitan kuman atau virus sedia ada apatah lagi COVID-19.

‘Health Tag’ Tidak Berkesan Untuk Cegah COVID-19 Jelas Pusat Racun Negara
Penggunaan health tag ini menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini.

Chlorine Dioxide merupakan gas yang bersifat merengsa terutama kepada saluran pernafasan bergantung kepada kuantiti dan kepekatan gas yang terdedah.

Apa yang lebih dibimbangi adalah kepercayaan pengguna terhadap produk ini akan menyebabkan mereka merasakan selamat dan dilindungi daripada jangkitan. Akibatnya pemakai mungkin akan bersikap kurang berhati-hati dan tidak mengamalkan kaedah pencegahan yang terbukti berkesan seperti kerap membasuh tangan dan penjarakan sosial.


 

Nasihat MASKULIN, usah gadaikan keselamatan anda dengan mempercayai produk yang tiada bukti serta kesasihan atau pengesahan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Lihat sahaja Ketua Pengarah KKM, Datuk Dr. Noor Hisham Bin Abdullah ada pernah tengok dia memakai helath tag tergantung di lehernya?

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI