Skin tags atau daging seakan-akan kutil pada kulit memang boleh menggangu penampilan. Kutil boleh muncul di bahagian yang lebih jelas seperti wajah dan leher ataupun bahagian belakang badan dan di celah ketiak.

Kutil boleh muncul dari luka atau goresan setelah bercukur, geseran dari barangan perhiasan, steroid yang berlebihan, masalah gula dalam darah, kehamilan, diabetes, hormon dan juga dari berat badan berlebihan (obesiti).

Menurut Medicine Net, skin tags adalah perkara biasa dan tidak merbahaya. Skin tags boleh dihilangkan dalam pelbagai cara sama ada melibatkan teknik khusus yang dilakukan oleh ahli dermatologi ataupun menggunakan cara alami.

IKLAN

Menurut pakar, Dr Doug Willen yang juga dikenali sebagai The Health Fixer, satu lagi cara atau proses yang boleh digunakan untuk menghapuskan skin tags (lebihan kulit) yang biasa muncul di leher, celah ketiak, bawah mata adalah dengan bantuan cuka epal.

BACA: Buat 11 Teknik Regangan Ini Kalau Nak Pulihkan Sakit Leher & Belakang Badan!

IKLAN

Cara hilangkan skin tags dengan cuka epal

Letakkan cuka epal di kawasan yang terlibat dan urut perlahan-lahan. Lakukan rawatan ini berulang kali. Dari semasa ke semasa, skin tags ini akan mulai hilang dan tanggal.

1. Oleskan cuka epal pada putih kapas atau kapas kecil.
2. Kemudian sapukan kapas tadi pada skin tags.
3. Lakukan 2 hingga 3 kali sehari untuk tempoh beberapa kali (mungkin seminggu atau lebih daripada itu).
4. Anda akan nampak skin tags tadi berubah warna menjadi semakin gelap dan kehitaman sebelum ia tertanggal dengan sendirinya.

IKLAN

BACA: Elak Buat 3 Cara Ini Kalau Nak Ambil Cuka Epal Sebagai Makanan Sihat & Kurangkan Berat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI