Gara-gara Pedana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin umumkan arahan Perintah Kawalan Pergerakan bermula 18 Mac sehingga 31 Mac ini, banyak syarikat serta majikan yang mula risau tentang prestasi pekerja masing-masing sehinggakan ada yang membuat keputusan untuk cuti tanpa gaji selama dua minggu ini.

Soalan yang paling lazim adalah sama ada gaji mereka akan dibayar secara penuh (tanpa dipotong) selama tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang bakal berkuatkuasa bermula 18 hingga 31 Mac ini.

Menurut laporan Astro Awani baru-baru ini peguam sumber manusia, Firdaus Zakaria, Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan berlandaskan kepada tiga akta iaitu Akta Kerja 1955, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 serta Akta Polis 1967 yang mewajibkan pekerja untuk berada di rumah.

“Ini Arahan, Mereka Patut Dibayar Gaji Cuma Elaun Berbeza”- Peguam Sumber Manusia

IKLAN

“Ini adalah arahan untuk semua pekerja bekerja seperti biasa, cuma bekerja dari rumah. Ia bukan pelepasan cuti. ia satu kaedah mengawal pergerakan sahaja.

“Mereka perlu dibayar gaji sepert biasa, cuma soal elaun itu adalah perkara yang berbeza kerana ia bukan suatu kemestian untuk dibayar.

IKLAN

“Ia perlu dipatuhi, contohnya pekerja kilang yang mesti berada di kilang, namun susulan arahan kerajaan untuk berada di rumah, mereka perlu berada di rumah masing-masing. Mereka mesti dibayar gaji dan tidak boleh dipotong,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

IKLAN

Pihak majikan wajib menanggung bayaran gaji untuk tempoh masa Perintah Kawalan Pergerakan ini berlansung.

Namun, sector kritikal yang dibenarkan beroperasi sepanjang empoh Perintah Kawalan Pergerakan adalah seperti air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan.

Sumber: Astro Awani

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI