Suami dan isteri sama-sama letih dengan tanggungjawab besar dalam keluarga. Penat si suami sering disebabkan oleh keletihan fizikal dan mental dari kerja.

Penat si isteri lain pula, dia tidak hanya letih secara fizikal dan mental, tetapi tekanan emosi yang dipikulnya juga memberi beban. Keletihan ini seringkali tidak disedari oleh kita yang bergelar suami dan sukar untuk diubati tanpa memahami situasi isteri.

Isteri Beremosi Tanda Dia Penat Fizikal & Mental

Isteri Selalu Emosi Tanda Penat, 5 Cara Suami Boleh Bantu Kurangkan Tekanan

Ianya perihal dalaman, apa yang disimpan dan kadangkala si isteri selalu cakap dia baik-baik sahaja sebab tak mahu susahkan suaminya.

MEMENDAM INILAH YANG BUAT MEREKA SANGAT PENAT. TATKALA KALIAN NAMPAK ISTERI CEPAT MARAH ATAU MENINGGIKAN SUARA UNTUK HAL-HAL KECIL YANG DILAKUKAN ANAK, CEPAT-CEPATLAH AMBIL ALIH TUGAS ISTERI ITU.

Ini Langkah Yang Suami Perlu Buat

Kadang kalian nampak dia marah anak sepahkan rumah, tertumpah makanan, air, jatuhkan barang atau silap buat kerja sekolah.

Kalian pun terus marah isteri balik. Padahal kalian tak pergi pada puncanya. Apa yang menyebabkan dia begitu.

IKLAN

Isteri Selalu Emosi Tanda Penat, 5 Cara Suami Boleh Bantu Kurangkan Tekanan

Kenapa cepat benar hilang sabarnya. Kena siasat dan jangan terus menghukum atau menengking isteri balik.

Ketahuilah apa yang dia marahkan itu, bukan sebab salah anak-anak yang besar, tetapi ketahuilah dia sudah penat mental dan emosi dalam melayani anak-anak. Dia drain. Bukan dia sengaja.

Isteri mengasingkan diri di dapur atau di balik. Kadang dia menangis tanpa sebab. Atau sangat sensitif waktu itu.

IKLAN

Isteri Selalu Emosi Tanda Penat, 5 Cara Suami Boleh Bantu Kurangkan Tekanan

Masa ini, jalan yang paling bijak adalah ringankan bebannya itu. Bantulah dia uruskan rumah dan anak-anak. Sebelum tidur, tanya padanya, selami jiwanya apa yang boleh kita bantu.

TUNJUKKAN PERHATIAN PADANYA. KADANGKALA KALIAN TAK MAHU BERSUARA, CUKUPLAH DENGAN MENDAKAPNYA DAN UCAPKAN TERIMA KASIH SEBAB JAGA ANAK-ANAK DAN RUMAH SELAMA INI. PASTI, DIA SENDIRI MENANGIS DAN MELUAHKAN SEGALA-GALANYA.

Kadang bukan isteri nak marah atau melayan perasaan tetapi dia sedang penat. Tenaganya digunakan seluruhnya untuk berjasa pada anak-anak dan rumah tangga. Maka, suami perlu lebih kuat dan sokonglah hati, mental dan jiwa seorang isteri. Usah biar dia penat sendiri kerana selagi si suami ada menemani, kekuatannya akan bersemi nanti.

IKLAN

Artikel ini diambil dan diolah dari MW.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Kredit: Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI