Sejak semalam seluruh negara berdukacita dengan tragedi yang berlaki terhadap seorang kanak-kanak yang meninggal dunia akibat kecederaan parah terkena tusukan pisau.

Kemalangan yang berlaku secara tak sengaja itu telah meragut nyawa kanak-kanak berusia 2 tahun, Nur Qaisara Medina Supian di Parit Telok Pial, Kuala Kurau.

“Jangan Cabut, Boleh Maut!” – Ini Yang Anda Harus Buat Bila Berdepan Mangsa Tertusuk Objek Tajam
Semoga keluarga mangsa tabah menghadapai ujian ini.

Menurut laporan mangsa terpijak pisau yang kemudian tertusuk ke bahagian abdomen kirinya sedalam kira-kira 15 sentimeter. Mangsa mulanya dikatakan tiada darah keluar menerusi tusukan pisau itu namun selepas ia dicabut, mangsa terus tidak sedarkan diri.

Benar, ajal maut itu telah menjandi ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T. Dan kita juga faham dalam situasi yang mencemaskan kadang-kadang kita bertindak cepat tanpa memikirkan apa-apa. Ini semua disebabkan oleh rasa panik. Jadi ia bukan salah sesiapa.

Takziah MASKULIN ucapkan buat keluarga anak kecil penghuni syurga Nur Qaisara.

Tapi ada beberapa langkah kecemasan yang cukup penting perlu dilakukan jika anda berdepan dengan situasi mengerikan seperti yang berlaku di atas.

Dalam kes mengakibatkan objek tajam tertusuk ke mana-mana anggota badan, anda JANGAN MENCABUT kerana ia boleh mendatangkan kecederaan lebih serius dan juga menyebabkan kematian.

IKLAN

Langkah-langkah kecemasan awal turut dikongsikan oleh seorang jururawat, Bel Nawhen di Facebook.

Menurutnya perkara paling utama yang perlu dititik beratkan ialah jangan tinggalkan oleh meletak objek tajam merata-rata serta boleh dicapai dengan mudah oleh kanak-kanak.

Berikut merupakan langkah kecemasa dan rawatan awal yang boleh anda lakukan jika berdepan dengan kes mangsa tertusuk objek tajam.

1. TENANGKAN MANGSA

Mangsa perlu bertenang atau mangsa ditenangkan oleh orang sekeliling. Tak perlu ramai-ramai kerumun sampai panik boleh berjangkit.

IKLAN

2. BERSIH LUKA

Alirkan kawasan yang cedera dengan air bersih bagi tujuan membersihkan kawasan sekitar selain melihat tahap kecederaan yang oleh dilihat oleh mata kasar.

3. BERI TEKANAN

Jika objek telah tiada, beri tekanan pada kawasan luka dengan kain bersih supaya darah tidak keluar.

4. BALUTAN CINCIN

Jika objek masih ada, jangan cabut tetapi buat balutan cincin/donat dengan menggunakan kain yang bersih dan letak di sekeliling objek berkenaan kemudian tutup dengan kain bersih yang lain.

5. JANGAN IKAT

Lakukan tekanan yang berterusan pada kawasan luka untuk menahan darah daripada keluar dengan banyak.

IKLAN

Tekanan hendaklah tidak melebihi 10 minit dan dilepaskan bagi membolehkan aliran darah ke organ atau anggota tubuh dapat dikembalikan.

Jangan ikat anggota yang tercedera kerana ia boleh merosakkan tisu dan organ badan kerana tidak mendapat bekalan darah yang secukupnya.

6. TINGGIKAN ANGGOTA LUKA

Tinggikan anggota yang luka dari paras jantung untuk mengurangkan darah mengalir keluar.

7. BERGEGAS UNTUK RAWATAN LANJUT

Dapatkan bantuan dan rawatan daripada anggota perubatan di klinik atau hospital berdekatan atau hubungi talian 999 atau bawa mangsa terus ke hospital dan klinik berdekatan.

Terima kasih di atas perkongsian yang cukup bermanfaat buat masyarakat. Berikut adalah perkongsian asal daripada beliau;

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI