Serangga dan haiwan perosak merupakan ancaman utama setiap kediaman. Apatah lagi jika anda tinggal di rumah yang berdelatan dengan kawasan hutan atau semak samun. Kehadiran makhluk yang tidak diingini pasti membuatkan hidup tidak tenteram.

Sebagai contoh kehadiran semua yang banyak di dalam rumah. Pasti ia bukan sahaja menyemakkan malah menggangu makanan atau minuman kita. Disebabkan itulah ramai yang memilih jalan menggunakan produk beracun untuk menghalau atau menghapuskan semut yang bermaharajalela.

Jangan Guna Produk Racun Semut Jenis Ini, Mengandungi Bahan Beracun Bahaya!
Flower photo created by wirestock – www.freepik.com

Namun tahukah anda terdapat racun semua yang tidak baik malah merbahaya kepada kesihatan. MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari Public Health Malaysia (PHM) yang berkongsi satu info sangat penting berkaitan dengan racun semut.

Menerusi perkongsian tersebut, PHM mendedahkan sejenis produk racun semua dikenali dengan nama ‘Shang Jia Ant Clean’ dijual secara berleluasa. Sedangkan orang ramai tidak tahu bahawa produk itu mengandungi bahan bahaya kepada kesihatan dan juga persekitaran.

IKLAN

Jangan Guna Produk Racun Semut Jenis Ini, Mengandungi Bahan Beracun Bahaya!

Jelas mereka lagi, racun tersebut mengandungi sejenis bahan kimia dikenali sebagai Mirex yang sangat lama boleh bertahan di dalam tubuh serta persekitaran. Lebih menakutkan ia juga tidak mudah terurai dan masih memberikan kesan keracunan pada tubuh walaupun selepas bertahun-tahun lamanya.

IKLAN

Disebabkan risiko bahaya itulah bahan ebracun Mirex sebenarnya tidak dibenarkan untuk digunakan di negara kita. Malah, ada kes pernah melaporkan mangsa masih ada lagi kesan racun walaupun selepas bertahun lamanya.

IKLAN
Jangan Guna Produk Racun Semut Jenis Ini, Mengandungi Bahan Beracun Bahaya!
Kredit: Public Health Malaysia

Kesan Racun Mirex boleh menyebabkan simptom seperti loya, muntah-muntah, sakit perut, sawan, kekeliruan dan degupan jantung tidak sekata.

PHM turut mengigatkan orang ramai akan kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara 1 tauhn atau denda sebanyak RM10,000. Jadi berwaspadalah sebelum menggunakan apa-apa produk racun serangga ya.

Kredit: Public Health Malaysia

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI