Jangan sedap je minum kopi setiap pagi. Kopi boleh bagi kamu banyak jenis penyakit yang kamu tak tahu!

IKLAN

Apa kesan buruk minuman kopi pada tubuh kamu?

Siapa yang boleh kata tidak dengan kesegaran kopi apabila minum di waktu pagi. Kekuatan aroma serta kesedapan rasa kopi boleh buat tubuh rasa lebih segar dan fikiran lebih tenang. Apa yang penitng, mengurangkan rasa mengantuk. 
Beberapa kajian telah mengatakan kopi yang mempunyai manfaat bagi kesihatan. Tetapi itu tidak bermakna anda boleh menikmatinya tanpa memberi perhatian pada kesan yang berlaku. Kopi mengandungi kafein yang secara semula jadi  terkandung dalam sesetengah tumbuhan, yang jika diambil secara berlebihan ia akibat yang buruk. Kesan kopi bukan sahaja mencetuskan pelbagai penyakit tetapi juga kematian.

Beberapa Penyakit Yang Berpunca Dari Pada Berlebihan Pengambilan Kopi

Berapa banyak cawan kopi yang anda habiskan hari ini? Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kopi atau kafein dalam sehari perlu menjadi hanya kira-kira 400 mg atau 2 cawan. Penggunaan kopi yang berlebihan dijangka membawa kepada beberapa masalah kesihatan seperti di bawah.

IKLAN
IKLAN
  • Kopi dan kesihatan jantung. Sesuatu yang pasti tidak keterlaluan yang baik. Begitu juga dengan pengambilan kopi, jika berlebihan, hati dapat menjadi berdebar-debar atau menjadi tidak teratur, dan menyebabkan sebab lain mengapa kopi boleh memudaratkan kesihatan jantung adalah disebabkan oleh kopi yang tidak ditapis boleh mencetuskan beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. seperti meningkatkan homocysteine (sejenis asid amino atau protein membentuk didakwa berkait rapat dengan kejadian serangan jantung), lemak darah dan kolesterol.
  • Kopi dan tulang Kesihatan kopi yang masuk ke dalam badan boleh menghakis kalsium dari badan dan mengeluarkannya melalui air kencing. Perkara ini menyebabkan Penipisan tulang atau osteoporosis dan lemah tulang. Jika anda mempunyai osteoporosis, anda perlu bermula untuk mengurangkan penggunaan pengambilan kopi dengan maksimum 300 mg setiap hari. Cuba untuk mengambil kalsium dalam bentuk makanan tambahan untuk memenuhi keperluan kalsium harian anda.
  • Kopi dan kesihatan janin. Gemar minum kopi tetapi dalam keadaan mengandung? Lupakan seketika minat anda. Walaupun masih agak selamat dalam penggunaan jumlah yang kecil, jumlah yang berlebihan kopi sebenarnya boleh menghalang perkembangan janin dan boleh menyebabkan keguguran. Kopi ini yang anda makan akan masuk ke dalam aliran darah dan terus ke dalam plasenta. Hasilnya, metabolisme dan kadar jantung janin akan meningkat. Begitu juga, bagi mereka yang merancang untuk hamil, adalah dinasihatkan untuk mengurangkan kafein. Kajian menunjukkan bahawa kafein boleh mengganggu pengeluaran estrogen yang boleh membuat ia sukar untuk hamil.
  • Kopi dan kesihatan pencernaan. Kebanyakan orang yang ingin menurunkan berat badan, berfikir bahawa pengambilan kopi boleh membantu. Malah, kopi adalah perangsang yang juga boleh meningkatkan metabolisme anda. Tetapi makan kopi secara berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit. Kopi juga meningkatkan asid dalam perut. Itulah mengapa seseorang akan berasa pedih hulu hati atau sakit perut apabila anda mengambil kopi. kopi terlalu banyak juga akan membuat tubuh kekurangan air. Ini kerana kopi adalah pembentukan alias pencetus diuretik dan pelupusan cecair badan melalui air kencing. kerana kopi yang masuk ke dalam badan yang berlebihan juga tidak akan menjadi saham di dalam badan kerana ia akan terus diproses oleh hati dan keluar melalui air kencing. bukan itu sahaja penggunaan kopi juga boleh menyebabkan kerengsaan sindrom usus. Itulah sebabnya kopi tidak baik untuk kesihatan sistem penghadaman anda.
Selain beberapa bahaya kopi yang telah dibincangkan di atas, kajian menunjukkan bahawa minum kopi kira-kira 600 mg sehari boleh menyebabkan insomnia, keresahan, kegelisahan, ketakutan, atau kelemahan otot. Walaupun begitu, bahaya kopi di setiap orang adalah berbeza. Oleh kerana kadar metabolisme kafein setiap orang adalah berbeza. Ini adalah disebabkan oleh gaya hidup dan ciri-ciri genetik individu. Sebagai contoh, perokok akan lebih cepat dua kali ganda dalam metabolisme kafein daripada mereka yang tidak merokok.
sumber: melayupost.info
Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI