Apakah kejayaan atau pencapaian paling membanggakan anda hingga ke hari ini? Ya, tidak dapat dinafikan setiap orang mempunyai tahap sasaran yang berbeza-beza. Kerana setiap orang mempunyai priority tersendiri.

Tapi sebagai lelaki pastinya kita mahu melakukan yang sebaik mungkin dalam apa jua bidang. Itulah yang telah dibuktikanoleh seorang jekaka dari Amerika Syarikat, Jonny Kim.

Beberapa hari namanya telah tular di laman media sosial kerana kejayaan yang dikecapinya dalam tiga bidang profesional yang berbeza serta mencabar.

Jonny Kim merupakan angkasawan terbaru di NASA. Dia juga merupakan bekas tentera elit bersama Navy SEAL dan juga seorang doktor lulusan dari Harvard.

Kehebatan Angkawasan NASA Yang Pernah Menjadi Tentera Elit & Doktor

IKLAN

Dia mencapai kejayaan dalam tiga karier idaman ramai dalam satu tempoh hidup sebelum beryusia 35 tahun!

Jonny yang bergelar sebagai seorang ayah dan suami ini juga merupakan graduan terbaru daripada NASA dan kini telah lulus ujian untuk mengambil bahagian dalam eksplorasi ke angkasa lepas.

IKLAN

Kehebatan Angkawasan NASA Yang Pernah Menjadi Tentera Elit & Doktor

Jonny juga mencipta sejarah menjadi angkasawan pertama dari keturunan Korean-American dan dilaporkan bakal berlepas ke angkasa ke stesen angkasa, Artemis. Malah dia juga berpotensi manjadi meusia pertama dalam misi ke planet Marikh.

IKLAN

Perjalanan hidupnya menang mencabar dalam tiga karier berbeza. Selepas tamat pengajian dia menyertai Navy SEALS. Kemudian pada tahun 2006 dia melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan untuk membantu anggota tentera yang cedera di Iraq.

Kehebatan Angkawasan NASA Yang Pernah Menjadi Tentera Elit & Doktor

Selepas empat tahu menjadi doktor di Massachusetts General Hospital, minatnya berubah sekali lagi untuk menjadi angkasawan. Dengan tekad dan usaha yang tidak pernah kenal erti putus asa dia berjaya mencapainya.

Semoga kejayaan Jonny Kim ini menjadi inspirasi buat kita semua. Kalau dia boleh berjaya dalam tiga bidang yang sukar apatah lagi kita yang hanya perlu berdepan dengan cabaran satu karier sahaja.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI