Lemah kawalan kencing menjejaskan rutin hidup apabila perlu bangun setiap malam untuk membuang air kecil sehingga mengganggu waktu tidur, sedangkan kita perlukan rehat yang cukup selepas seharian bekerja dan melakukan aktiviti pada sebelah siang.

Masalah ini boleh menjejaskan keadaan jasmani dan emosi serta orang lain di sekeliling pesakit. Simptom boleh bertambah buruk jika dibiarkan tanpa rawatan. Boleh diatasi dengan rawatan seperti senaman, ubatan dan pembedahan tetapi memerlukan doktor mencari punca masalah terbabit terlebih dulu.

Kerap Sangat Ke Toilet? Mungkin Anda Ada Masalah Pada Saraf

Lemah kawalan kencing adalah tidak keupayaan mengawal pelepasan air kencing. Kadangkala masalah ini hanya sementara seperti jangkitan saluran kencing dan akan pulih apabila jangkitan itu diubati. Namun, masalah menjadi kronik disebabkan otot dan saraf di sekeliling pundi kencing terjejas.

Rawatan untuk lemah kawalan kencing ini berpandu pada puncanya dan beberapa jenis lemah kawalan kencing seperti akibat tekanan dalam perut atau pundi kencing meningkat tiba-tiba (stress incontinence) yang berlaku apabila seseorang bersin, batuk, ketawa kuat, angkat barang berat atau melompat.

Pundi kencing yang terlampau penuh (overflow incontinence) kerana kegagalan organ itu mengosongkan kandungan akibat kelemahan otot dan melepaskan air kencing sedikit demi sedikit juga mengakibatkan seseorang kerap ingin kencing.

IKLAN

Lemah kawalan kencing juga berlaku akibat tabiat seseorang yang suka menahan kencing (functional incontinence) sehingga pundi kencing tidak dapat menampung lagi kandungannya dan terkencing sebelum tiba ke tandas.

Walaupun masalah lemah kawalan kencing kerap berlaku dalam kalangan lelaki yang lebih berusia, tetapi masalah terbabit bukan kerana penuaan. Namun, kebanyakan pesakit tidak menemui doktor kerana memikirkan masalah mereka adalah perkara biasa disebab pertambahan usia.

Masalah berkaitan saraf juga membawa kepada lemah kawalan kencing dan ini boleh berlaku pada semua peringkat usia. Kerosakan saraf berlaku akibat menghidap penyakit lain seperti diabetes, strok, Parkinson dan sklerosis berbilang (multiple sclerosis) serta kemalangan yang menyebabkan kecederaan pada saraf.

Simptom lemah kawalan kencing

IKLAN

– Terkencing ketika batuk, ketawa, angkat barang

– Gesaan kuat untuk buang air kecil tiba-tiba

– Terkencing tiba-tiba tanpa sebab

IKLAN

– Kerap kencing malam

– Aliran air kencing tersekat-sekat

– Aliran kencing perlahan

– Rasa pundi kencing masih penuh

– Terkencing ketika tidur

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI