Bagi peminat rali kereta, nama mendiang Colin McRae pastinya tidak asing lagi bagi anda. Menjuarai kejuaran dunia pada tahun 1995, Colin McRae cukup sinonim dalam dunia perlumbaan rali dunia terutamanya dengan kereta ikonik, Subara Impreza WRX.

Terbaru, kereta yang pernah dipandu Colin McRae dan Carlos Sainz, 1994 Subaru Prodrive 555 Group A World Rally Championship telah dijual pada harga kira-kira RM2 juta.

Kereta Rali Ikonik Colin McRae, Subaru Impreza WRX Dilelong RM2 Juta Dengan Bidaan Bitcoin

Lebih menarik penjualan hasil lelongan tersebut dilakukan dengan menggunakan matawang kripto, Bitcoin. Jualan tersebut turut disahkan oleh Lloyds Auction of Autralia dengan mengumumkan penjualan bernilai 500 ribu dakam bitcoin.

IKLAN

Kereta Rali Ikonik Colin McRae, Subaru Impreza WRX Dilelong RM2 Juta Dengan Bidaan Bitcoin Kereta Rali Ikonik Colin McRae, Subaru Impreza WRX Dilelong RM2 Juta Dengan Bidaan Bitcoin

Penggunaan mata wang kripto telah lama dibincangkan terutamanya oleh badan lelongan terkenal dunia. Penjualan terbaru ini merupakan satu signifikasi dalam urusan jual beli melibatkan jumlah yang besar menggunakan matawang digital tersebut.

IKLAN

Kereta rali istimewa ini merpuakan satu daripada 63 buah yang pernah dibina. Lebih menarik ia dilaporkan telah berpindah milik kepada dua individu sebelumnya sebelum tersadai du sebuah bangsal di Victoria, Australia sekurang-kurangnya selama 10 tahun.

Kereta Rali Ikonik Colin McRae, Subaru Impreza WRX Dilelong RM2 Juta Dengan Bidaan Bitcoin

IKLAN

Malah pemilik ladang tersebut tidak mengetahui kereta itu terdapat di dalam bangsalnya. Ia kemudian diberi restorasi semula dengan baik sebelum dilelong.

Dunia sukan permotoran rali dunia tidak akan sama tanpa penglibatan penuh bermakna dari Colin McRae. Disebabkan itulah namanya cukup disegani oleh peminat sukan lumba kereta dan tidak hairanlah jentera dipandunya mempunyai nilai cukup tinggi.

https://www.youtube.com/watch?v=5r9hqcbGFrc