Minyak dan kereta sememangnya tidak boleh dipisahkan. Lebih-lebih lagi ia merupakan bahan bakar yang utama untuk menggerakkan sesebuah kereta itu.

Lainlah kalau kereta di negara kita ini banyak menggunakan tenaga solar. Pastinya minyak tidak akan digunakan lagi kerana Malaysia menerima jumlah matahari yang agak banyak.

Namun begitu memandangkan harga minyak juga semakin mahal, ini 10 cara yang boleh anda lakukan untuk menjimatkan minyak kereta anda :

1. Biarkan enjin 30 saat

Biarkan enjin kereta anda sekurang-kurangnya 30 saat sahaja setelah enjin dihidupkan. Tak perlu tekan pedal untuk memanaskan enjin kerana ia akan membazirkan minyak sahaja.

2. Isi minyak waktu sejuk

Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak di waktu tengah hari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda. Oleh dengan itu, bagi mengurangkan kerugian petrol anda ‘hilang’ ditelan angin hendaklah jadikan amalan mengisi petrol di awal pagi atau ketika cuaca sejuk.

IKLAN

3. Isi perlahan-lahan

Isi minyak dengan perlahan-lahan, cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

4. Tengok angin tayar

Perhatikan tayar anda dan pastikan tekanan angin betul dan mencukupi. Tayar yang kurang angin akan membuatkan kereta menjadi berat dan menyebabkan penggunaan minyak bertambah lima peratus kerana geseran tayar yang berlebihan.

IKLAN

5. Pandu perlahan

Lebih perlahan anda memandu, lebih jimat minyak digunakan (dan tidak disaman). Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) akan meningkatkan dengan ketara penggunaan minyak.

6. Jangan tekan minyak ketika berhenti

Jika kereta tidak bergerak, matikan enjin jika sekadar menunggu seseorang atau menunggu traffic light yang sangat lama. Elakkan menekan pedal minyak ketika kenderaan tidak bergerak.

IKLAN

7. Guna gear yang bersesuaian

Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan. Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran minyak kerana enjin menjadi lebih pantas. Jangan malu-malu menggunakan mod ‘ekonomi’ jika kereta anda memilikinya.

8. Jangan brek mengejut

Jika anda sudah tahu di mana hendak berhenti, perlahankan kenderaan anda sencara beransur-ansur. Elakkan brek mengejut.

9. Matikan air cond pada waktu sesuai

Apabila cuaca luar sudah sejuk (malam atau di tanah tinggi) eloklah matikan air-cord anda. Selain itu, matikan juga aircord anda bila sudah hampir tiba destinasi. Pengunaan minyak bertambah 10% apabila mengunakan aircord.

10. Tutup tingkap sewaktu memandu

Pastikan tingkap kereta ditutup semasa memandu untuk melancarkan pergerakkan kereta. Jika tidak, kereta akan mengalami rintangan angin menyebabkan kereta bergerak perlahan dan menyebabkan anda menekan minyak lebih banyak untuk bergerak.