Bawah lengan atau bahagian ketiak anda berwarna gelap atau hitam membuatkan anda malu dan rasa tidak yakin? Kenapa macam tu?

Tak apa, tak jadi masalah. Sebenarnya ini punca-punca ketiak anda gelap, hitam dan tidak sekata.

Antara sebabnya adalah ada kena mengena dengan kebersihan diri .Tidak membersihkan saki baki deodorant semasa membersihkan diri akan bertukar kepada bakteria yang menyebabkan bahagian disitu menjadi hitam.

Namun ada beberapa sebab lain yang boleh menyebabkan kulit bawah lengan mengadi gelap dan tidak sekata.

#1: Hormon dan genetic
Salah satu punca mengapa bahagian bawah lengan menjadi gelap. Adakalanya bahagian kulit yang sensitif bertindak balas kepada ‘merkuri’ yang ada dalam deodorant.

IKLAN

#2: Bercukur
Kaedah mencukur bulu di bahagian bawah lengan juga perlu dilakukan dengan berhati-hati. Jikalau terluka atau alat yang digunakan tidak dibersihkan dengan sempurna, ia akan menggalakkan pembiakan bakteria dan menyebabkan ketiakmu gelap.

#3: Pakaian ketat
Pakaian yang ketat di bahagian bawah lengan menyebabkan pergeseran antara ketiak dan baju. Ia juga mudah menyebabkan bahagian bawah lengan menjadi gelap dan selalunya berlaku pada orang yang berbadan besar.

#4: Bedak anti bakteria
Berkesan jika disapukan pada bahagian bawah lengan selepas mandi untuk mengurangkan kesan peluh. Bedak bayi juga sesuai digunakan.

IKLAN

#5: Wax
Kaedah waxing lebih berkesan dari kaedah mencukur bulu dibawah lengan untuk mengurangkan kesan hitam. Kaedah waxing boleh membantu membuang sel kulit mati setiap kali kamu menarik ‘ waxing strip’.

Ketiak Gelap & Warna Tidak Sekata? Ini Antara Sebabnya, Anda Pakai Baju Terlalu Ketat!

IKLAN

#6: Pisau cukur
Pisau cukur yang tumpul dan berkarat boleh merangsang pertumbuhan bakteria di bawah lengan. Ingat tu! Pastikan ianya tajam dan tidak berkarat.

#7: Skrub
Lakukan scrub sekurang-kurangnya 2 kali seminggu untuk membuang sel kulit mati pada bahagian bawah lengan. Jangan lupa sental ya?

#8: Minyak wangi
Ramai lelaki yang suka menyembur minyak wangi secara terus pada bahagian bawah lengan kerana mereka ingatkan fungsinya sama seperti deodorant, untuk menghilangkan bau badan. Tapi anda salah. Apabila minyak wangi bercampur dengan bau peluh, kesannya terhasillah bau yang kurang menyenangkan. Kebanyakkan minyak wangi ada unsur metallic salt yang menjadi punca kepada perubahan warna kulit.

#9: Pemilihan deodorant :
Deodorant yang mengandungi unsur mineral seperti kristal lebih sesuai digunakan pada pemilik kulit sensitif. Deodarant mineral sudah mula dijual di farmasi dan juga di Guardian dan juga Watsons.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI