Terdapat beberapa sebab saintifik mengapa ramai daripada kita secara semulajadi tertarik kepada makanan lazat yang tinggi karbohidrat. Walau bagaimanapun, ada yang secara aktif mengelakkan kumpulan makanan ini, dengan dengan rasa tidak bersalahnya percaya bahawa berbuat demikian akan memberi manfaat kepada kesihatan mereka. Sebaliknya, terlalu rendah pengambilan karbohidrat boleh mengakibatkan beberapa kesan sampingan, seperti yang diperkatakan oleh pakar.

 

Dietitian dan pakar pemakanan Australia Susie Burrell baru-baru ini berkongsi di MSN Lifestyle tanda-tanda bahawa anda harus melihat jika memakan karbohidrat yang lebih rendah daripada yang disyorkan di laman webnya Shape Me. Walaupun terlalu banyak karbohidrat dalam diet anda dimasukkan, ia boleh membawa kepada peningkatan berat badan, memakan terlalu sedikit juga tidak begitu bagus untuk badan.

 

Berikut adalah tanda-tanda yang anda harus lihat bahawa pengambilan karbohidrat anda tidak cukup banyak:
1)    Berat badan susah nak turun

Kesilapan umum mengenai karbohidrat adalah bahawa kurang makan anda, semakin besar kemungkinan anda menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, karbohidrat diperlukan untuk mengekalkan metabolisme anda dengan cekap.

Kurang Karbohidrat Buat Badan Susah Nak Kurus

Jika anda memakan kurang daripada 80g karbohidrat setiap hari tetapi melakukan banyak latihan, karbohidrat anda akan terlalu rendah untuk membakar metabolik lemak tubuh dan kadar metabolisme anda akan perlahan dari masa ke masa. Burrell mencadangkan menambah sekeping buah, roti atau setengah cawan bijirin penuh untuk makan selepas senaman bagi meningkatkan pengambilan dan menyokong sistem metabolik anda.

 

 

IKLAN

2)    Anda mudah penat

 

Kurang Karbohidrat Buat Badan Susah Nak Kurus

 

Rasa letih dengan cepat menjadi tanda penting bahawa anda tidak memasukkan karbohidrat yang cukup dalam diet anda. Burrell menjelaskan bahawa ini boleh disebabkan oleh perubahan dalam tahap glukosa darah anda.Penurunan paras glukosa darah boleh mengakibatkan sakit kepala, dan ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian dan lesu berpanjangan. Walaupun ramai mungkin mengaitkan makan karbohidrat dengan rasa lembap, mengelakkan makan ini juga dilaporkan mempunyai kesan yang sama.

 

3)    Mengidam manis

IKLAN

 

Kurang Karbohidrat Buat Badan Susah Nak Kurus

 

Apabila badan anda mengidamkan sesuatu khususnya, ini menunjukkan bahawa anda mempunyai kekurangan. Inilah sebabnya selepas makan makanan utama, anda mungkin masih mengidamkan makanan manis jika hidangan makanan anda tidak mengandungi keseimbangan nutrien yang bagus. Mengidam kerap selepas makan mungkin menjadi tanda bahawa makanan anda tidak mengandungi keseimbangan karbohidrat dan protein yang anda perlukan untuk kepuasan dan menyebabkan rasa lapar yang melampau.Tahap glukosa darah yang berfluktuasi juga boleh menyebabkan anda merasa sangat lapar walaupun jarak makan anda hanya satu atau dua jam namun tubuh anda masih belum mengenal pasti bahawa anda tidak mengambil jumlah karbohidrat yang mencukupi.\

 

4)    Isu penghadaman

IKLAN

Kurang Karbohidrat Buat Badan Susah Nak Kurus

 

Makanan yang tinggi karbohidrat adalah sumber serat makanan yang kaya, yang membantu kandunagn usus anda berjalan dengan lancar.

Oleh itu, makan kurang karbohidrat daripada biasa boleh menyebabkan anda menjadi sembelit. Apabila usus anda telah digunakan untuk anda memakan makanan ini secara teratur, dan tiba-tiba mendapati bahawa ia tidak lagi menerima sejumlah besar serat berasaskan gandum ia dapat memberi kesan yang signifikan terhadap jumlah keseluruhan yang bergerak melalui usus dan menyebabkan penurunan yang drastik dalam masa penghadaman, atau sisa masa bergerak melalui saluran pencernaan.

 

5)    Nafas busuk

Kurang Karbohidrat Buat Badan Susah Nak Kurus

Ramai mungkin tidak sedar bahawa diet rendah karbohidrat boleh memberi kesan kepada bau nafas anda. Apabila pengambilan karbohidrat kita jatuh pada tahap tertentu, tubuh akan membuat keton, yang merupakan sumber bahan bakar alternatif untuk hati dan otak yang dibuat dari ruangan lemak. Keton mempunyai bau yang sangat berbeza, beberapa di antaranya akan di salurkan melalui air liur jika anda sedang mengalami ketosis. Ketosis adalah keadaan metabolik yang berlaku apabila badan anda tidak mempunyai karbohidrat yang mencukupi untuk membakar tenaga.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI