Berdepan pandemik yang berpanjangans edikit sebanyak telah banyak menjejaskan punca pendapatan rakyat Malaysia. Jadi tidah hairanlah sejak setahun yang lalu semakin ramai yang mula melibatkan diri dalam dunia perniagaan.

Begitu juga dengan barisan selebriti dan artis terkenal tanah air. Ramai yang mengambil kesempatan masa yang lebih terluang untuk memulakan perniagaan. Selain menjana pendapatan sendiri, perniagaan selebriti inijuga dapat membantu ramai peniaga-peniaga kecil yang turut sama-sama menumpang rezeki dari produk keluaran mereka.

Salah cabang perniagaan yang sering mendapat tempat ialah perniagaan makanan. Terbaru hos legenda tanah air, Datuk Aznil Hj Nawawi turut memperkenalkan produk makanannya iaitu pes Balado Pak Nil. Datuk Aznil atau lebih mesra dengan panggilan Pak Nil melancarkan produk makanannya pada tiga hari lalu iaitu pada Hari Kebangsaan.

SAMBUTAN HEBAT

Selepas dilancarkan produk makanannya, Pes Balado Pak Nil telah mendapat sambutan yang sangat luar biasa. Lebih mengagumkan Pak Nil turut berkongsi bahawa stok pertama pes Balado Pak Nil telah habis dijual dalam tem[oh empat jam sahaja!

Memetik Gempak.com, Pak Nil berkata pada awalnya beliau hanya menyediakan sebanyak 2,000 pek sahaja sebagai stok jualan pembukaan. Namun tanpa disangka-sangka selepas pesanan mula dibuka, sebanyak kira-kira 4,000 tempahan telah diterima.

IKLAN

Tempahan yang dibuka pada jam 6 petang menyaksikan ia telah terjual hingga habis pada jam 10 malam.

“Lebih mengejutkan saya juga menerima tempahan berganda daripada sasaran asal. Pada asalnya memang saya rancang untuk jual 2,000 pek sahaja. Tapi pengikut saya di Instagram mempunyai nombor akauan bank saya. Jadi mereka telah bayar siap-siap untuk tempahan menyebabkan ia meninggkat hingga ke 4,000 tempahan,” jelasnya lagi.

IKLAN

Beliau juga memanjatkan kesyukuran kepada Allah di atas sambutan luar biasa yang diterima oleh produk keluarannya. Tambahnya lagi, dia berniaga bukan senang tetapi lebih kepada berkongsi rezeki apa adanya.

Idea untuk menghasilkan produk ini timbul selepas ramai pengikutnya di Instagram setia menonton aktivitinya memasak.

“Sepanjang PKP saya ada masak sambal balado untuk disediakan kepada barisan hadapan. Pada masa itu ramai pula yang meminta untuk saya menjualnya agar mereka yang tinggal di Lembah Klang dapat membelinya. Ia juga agak istimewa kerana dibikin dari resipi arwah ibu saya yang juga merupakan orang Minang,” tambahnya lagi.

IKLAN

Dan dari situ beliau mula meneruskan idea menghasilkan produk makanan ini. Kini sebanyak dua versi Balado Pak Nil diperkenalkan iaitu Balado Pak Nil Merah dan Balado Pak Nil Hijau.

Semoga ia menjadi inspirasi buat anda semua yang ingin mula menjalankan perniagaan seperti Pak Nil.

Kredit: Astro Gempak & Instagram Datuk Aznil Hj Nawawi

https://www.youtube.com/watch?v=1Kn4r_a0Kkc&t=72s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI