Jika anda terfikir untuk melakukan senaman atau aktiviti fizikal tetapi tidak mahu mengeluarkan bajet yang tinggi, joging adalah pilihan yang terbaik. Anda hanya memerlukan kasut dan kawasan lapang sahaja. Paling mudah, jadikan sahaja kawasan perumahan di taman atau kampung anda sebagai tempat anda berjoging.

Jika masih belum memiliki kasut yang sesuai, anda boleh gunakan kod promo ini untuk dapatkan harga yang menarik

Lelaki Kerap Berjoging Mudah Kelihatan Tampan

Lelaki Kerap Berjoging Mudah Kelihatan Tampan

Manfaat kesihatan daripada joging

1. Baik untuk tulang

Tulang akan menjadi semakin kuat apabila selalu menerima rintangan. Tulang kaki khususnya mendapat manfaat yang paling besar bagi senaman ini.

2. Menguatkan otot

Otot yang selalu digunakan semakin lama akan menjadi semakin kuat dan besar. Pada awalnya, anda akan berasa sakit tetapi lama-kelamaan, badan akan akan menyesuaikan diri dengan keadaan tersebut.

IKLAN

3. Sihat untuk jantung

Joging akan membuatkan jantung anda bekerja lebih kuat kerana permintaan oksigen lebih tinggi semasa bersenam. Ini akan menjadikan jantung lebih sihat.

4. Membakar kalori

Segala peluh dan rasa penat yang anda alami itu bukanlah sia-sia. Ia membakar kalori di dalam badan anda dan membantu menurunkan berat badan.

IKLAN

Lelaki Kerap Berjoging Mudah Kelihatan Tampan

Joging untuk tujuan berbeza

Anda boleh melakukan sebarang aktiviti fizikal atas tujuan berbeza. Setiap tujuan itu juga mempunyai kaedah dan teknik yang berbeza.

Contoh teknik joging berbeza mengikut tujuan adalah:

1. Meningkatkan stamina – jika anda baru ingin bermula, mulakan dengan berjalan laju. Kemudian, beralih kepada berlari anak sebelum menambah tempo larian anda.

IKLAN

2. Menurunkan berat badan – kalori lebih banyak dibakar apabila kelajuan bertambah kerana simpanan tenaga dalam bentuk lemak akan digunakan. Jika anda inginkan hasil yang efektif, kawal juga jumlah kalori daripada pemakanan anda.

3. Menambah kenalan dan teman sosial – sukan sememangnya medan yang baik dalam menambah kenalan kerana ia adalah sesuatu yang universal dan boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat. Tiada teknik khusus untuk tujuan ini. Anda boleh menyertai mana-mana kelab joging atau larian amal yang dianjurkan secara umum.

4. Menyertai pertandingan – ini sudah tentu memerlukan latihan sesuai mengikut jenis pertandingan. Jika anda menyertai mana-mana kelab, ia kebiasaannya menyediakan panduan dan latihan. Bagi pertandingan terbuka, anda boleh jalani latihan sendiri.

OLEH : MUHAMAD FIRDAUS RAHIM

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)

Jangan lupa untuk mendapatkan kod promo untuk kasut kegemaran anda

Lelaki Kerap Berjoging Mudah Kelihatan Tampan

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI