Berjoging adalah senaman jalan cepat atau lari kecil untuk menyerap oksigen yang dihantar ke fungsi jantung agar ia bekerja lebih cepat dari kebiasaannya. Berjoging menjadi antara senaman pilihan terbaik kerana ia mudah untuk dilakukan.

Paling penting berjoging tidak memerlukan peralatan yang khusus untuk anda melakukannya. Hanya memerlukan pakaian dan kasut sukan yang sesuai, anda boleh berjoging di mana-mana sahaja tanpa halangan.

Sekiranya anda seorang lelaki yang rajin berjoging, anda memang beruntung. Bukan sahaja menyihatkan tubuh badan dan mengeluarkan peluh, berjoging juga boleh membuatkan anda kelihatan lebih tampan dan awet muda.

Bukan itu sahaja, ada lima lagi manfaat yang anda boleh dapat daripada berjoging. Jadi mulakan senaman joging anda hari ini.

BACA: Lelaki Kongsi Tip Joging Cara Slow & Betul, Elak Cepat Penat & Tapak Kaki Sakit!

1. Memberi kebaikan untuk tulang

Lelaki Yang Rajin Berjoging Akan Nampak Lebih Kacak & Awet Muda!

Tulang anda akan menjadi semakin kuat kerana ia selalu menerima rintangan. Begitu juga dengan tulang kaki yang akan mendapat manfaat paling besar untuk senaman berjoging ini.

IKLAN

2. Menguatkan otot

Lelaki Yang Rajin Berjoging Akan Nampak Lebih Kacak & Awet Muda!

Otot yang selalu digunakan semakin lama akan menjadi semakin kuat dan besar. Pada awalnya, anda akan berasa sakit namun lama-kelamaan, badan anda akan akan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan tersebut.

3. Menyihatkan jantung

Lelaki Yang Rajin Berjoging Akan Nampak Lebih Kacak & Awet Muda!

Joging juga akan membuatkan jantung anda bekerja lebih kuat kerana permintaan oksigen yang lebih tinggi semasa anda bersenam. Secara tidak langsung ini akan menjadikan jantung lebih sihat.

IKLAN

4. Membakar kalori

Lelaki Yang Rajin Berjoging Akan Nampak Lebih Kacak & Awet Muda!

Segala peluh dan rasa penat yang anda alami itu bukanlah satu yang sia-sia. Dengan berjoging, tubuh akan membakar kalori sekali gus membantu menurunkan berat badan anda.

BACA: Elak Terkehel Masa Lari, 4 Senaman Kaki Ini Boleh Buat Betis Berotot & Lebih Kuat!

IKLAN

Lelaki Yang Rajin Berjoging Akan Nampak Lebih Kacak & Awet Muda!

Anda boleh melakukan sebarang aktiviti fizikal atas tujuan berbeza. Setiap tujuan itu juga mempunyai kaedah dan teknik yang berbeza. Contoh teknik joging berbeza mengikut tujuan adalah:

1. Meningkatkan stamina

Sekiranya anda baru sahaja ingin memulakan senaman berjoging, mulakan dengan berjalan laju dahulu. Kemudian, barulah anda beralih kepada berlari anak sebelum menambahkan tempo larian anda.

2. Menurunkan berat badan

Kalori lebih banyak dibakar apabila kelajuan bertambah kerana simpanan tenaga dalam bentuk lemak akan digunakan. Jika anda inginkan hasil yang lebih berkesan, kawal jumlah kalori daripada pemakanan anda.

3. Menambahkan kenalan dan teman sosial

Sukan sememangnya medan yang sangat baik dalam menambah kenalan kerana ia adalah sesuatu yang universal dan boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat. Malah senaman brjoging juga tiada teknik khusus untuk tujuan ini. Jadi anda bebas menyertai mana-mana kelab joging atau larian amal yang dianjurkan secara umum.

4. Menyertai pertandingan

Ini sudah tentu memerlukan latihan sesuai mengikut jenis pertandingan. Jika anda menyertai mana-mana kelab, ia kebiasaannya menyediakan panduan dan latihan. Bagi pertandingan terbuka, anda boleh jalani latihan sendiri.